Operní pěvec dostal deset let za pokus o vraždu kolegy

Praha - Operní pěvec Robert Šícho stráví deset let ve vězení s ostrahou za loňský pokus o vraždu svého kolegy. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Plzni. Šícho vylákal kolegu, se kterým měl v minulosti spory, na koncert a v autě se ho pokusil uškrtit. Za čin mu hrozilo až 15 let vězení.

Podle spisu se událost stala koncem loňského listopadu na dálnici D5 u Plzně. Tenorista Šícho, jenž se živí jako umělec na volné noze, informoval prostřednictvím známé svého kolegu barytonistu o možnosti společného koncertu v Mariánských Lázních a v Německu. V půjčovně si údajně pronajal vůz, upravil zadní sedadla, kolegu naložil a při jízdě předstíral poruchu. Přitom prý pěvce napadl a začal ho zezadu škrtit. Když se muž bránil, zkusil použít paralyzér. Napadený byl ale silnější, Šícha přepral a paralyzér mu sebral. Poté utekl z auta, přeskočil svodidla a skutálel se ze svahu, kde ve tmě počkal, dokud se tenorista, který ho pronásledoval, nevzdálil. V době, kdy ho útočník stále hledal, se napadený pěvec vrátil k vozu pro své pouzdro s koncertním frakem a odešel, aby z bezpečné vzdálenosti zavolal policisty. Šícho mezitím sedl do auta a vrátil se do Prahy. Barytonista z incidentu vyvázl s rýhou od škrtidla na krku a s drobnými poraněními obličeje.

Martin Zelenka, soudce vrchního soudu:

„Proti výpovědi obžalovaného zde stojí na sobě nezávislá řada důkazů, které jej z trestné činnosti jednoznačně usvědčují.“

Reportáž Edity Horákové: (zdroj: ČT24)

Motivem činu byla zřejmě řevnivost mezi oběma muži. Napadený muž přiznal, že měl s kolegou v minulosti spory. Ty prý začaly v době, kdy barytonista dostal v libereckém Divadle F. X. Šaldy možnost režírovat a obsadil tenoristu do jedné z hlavních rolí. Při zkoušce se prý Šícho odmítl řídit režijními pokyny a uraženě odešel. Barytonista pak jeho roli přeobsadil. Mezi muži došlo později i k fyzickému konfliktu, a to přímo na jevišti divadla při děkovačce po jiné hře.

Šíchovi přitížilo, že vraždu plánoval

Šícho, který krátce po činu putoval do vazby, dnes před odvolacím senátem v podstatě zopakoval to, co uváděl na svou obhajobu už u plzeňského soudu. „Důrazně odmítám kolegovo nařčení, že jsem mu chtěl cokoliv udělat. Neměl jsem k tomu důvod, byli jsme kamarádi,“ prohlásil. Tvrdil, že ve voze ho jako první napadl právě barytonista. Obžalovaný dokonce přišel s teorií, že rýhu od škrtidla si jeho kolega udělal na krku sám. „Jde to, sám jsem to ve vězení zkoušel tkaničkou a měl jsem pak rýhu tři dny,“ popsal. Uložený trest deseti let vězení je podle soudce Martina Zelenky sice přísný, ale nikoliv nepřiměřeně, protože Šícho se na vraždu připravoval a plánoval ji.