Do Čech vtrhla zima - na horách už leží vrstva sněhu

Praha – Obyvatelé Česka ještě ani neuklidili sandále a už aby ze skříní začali vytahovat zimní kabáty. Po extrémně teplém počasí totiž do Česka přišla zima – asi o týden dříve než v loňském roce. Na horách už teploty klesly pod nulu a objevil se první sníh. Podle meteorologa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jana Pavlíka se počasí v tomto týdnu bude podobat prosinci. Meteorologové také varují před větrem a silným vytrvalým sněžením, které způsobí tvorbu závějí a sněhových jazyků. Výstraha ČHMÚ platí od úterý do čtvrtka pro téměř celé území Česka.

„Říjen je většinou typický babím létem, toto počasí je extrémní,“ vysvětlil Pavlík. „Ale kdyby nebylo globálního oteplování, byla by ještě větší zima,“ dodal. Sníh se v tomto týdnu zřejmě nevyhne ani nížinám, i když tam by sněhový poprašek neměl vydržet delší dobu. „Ve vyšších polohách Krkonoš už sníh leží, zem však není dost zamrzlá,“ uvedl náčelník horské služby Jiří Brožek.

Sníh trápil i řidiče

Řidiči by při jízdě do hor měli být velmi opatrní, sníh tu dnes ráno zaměstnal silničáře. Kolem osmé hodiny uklízeli sníh silničáři z vozovek na Červenohorském sedle, v Ramzové, Ostružné a na Videlském kříži. „Sníh padal od nadmořské výšky okolo 600 metrů. Napadla vrstva od jednoho do tří centimetrů,“ uvedl vedoucí provozu olomouckých silničářů Vladimír Petráš. Všechny silnice jsou po chemickém ošetření sjízdné.

„Sníh na silnici na Pomezní boudy leží zhruba od Spáleného Mlýna. Vyslali jsme tam sypač s pluhem,“ řekl dispečer. Upozornil na to, že ve vyšších polohách hor je hustá mlha a viditelnost je minimální. Ostatní silnice na Trutnovsku jsou holé a sjízdné bez omezení. Podle výrobního náměstka královéhradeckých silničářů Petra Zimy se zásahy v zimní údržbě budou provádět od 600 metrů nad mořem a výše. Jedná se o oblast Krkonoš, Broumovského výběžku a Orlických hor. Silničáři také dokončují předzásobení posypovými materiály. „Máme k dispozici 24 sypačů, čekáme, až to vypukne naplno,“ řekl vedoucí střediska SÚS Královéhradeckého kraje Štěpán Jančovič.

Vážné potíže potkaly řidiče, kteří se dnes vydali do hor buď s letními pneumatikami, nebo jen s částečně přezutým autem. „Varujeme všechny motoristy, když pojedou do horských středisek nebo do vyšších poloh, aby měli alespoň řetězy nebo auto přezuté na zimní gumy,“ upozornil proto mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza.

Pokud by se turisté chtěli vydat za prvním letošním větším sněhem na Sněžku, budou muset pěšky. Kvůli silnému větru nejezdí druhý úsek lanovky. V provozu je jen první úsek na Růžovou horu.

Sníh si oproti loňsku pospíšil

V Krušných horách brázdí sypače silnice už od včerejšího večera. Sníh si podle mluvčího tamějšího náčelníka horské služby Rudolfa Chlada pospíšil - loni přišel o měsíc později. Na Klínovci naměřili -1,6 stupňů Celsia. Na šumavském Churáňově leží asi 2 centimetry sněhu. V nejvyšších místech Krkonoš dnes dopoledne naměřili patnáct centimetrů.

Podle Jana Pavlíka může na českých horách napadnout až půl metru sněhu. Meteorologové nadále varují před velkými závějemi, protože bude foukat silný vítr, který by například v Jeseníkách měl dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Zimní pneumatiky by nejen v těchto oblastech měly být pro řidiče samozřejmostí.

Slabá vrstva sněhu do rána pokryla i Pec pod Sněžkou. Teplota se ráno ve středisku pohybovala okolo jednoho stupně pod nulou. V níže položených místech hradeckého kraje byly teploty několik stupňů nad bodem mrazu.

Poprašek sněhu napadl během noci i ve vyšších partiích Orlických hor, například na Suchém vrchu a Červenovodském sedle. Ráno však již po něm zůstaly jen stopy.

Na horách by se dnes mohly tvořit místy i sněhové jazyky a vítr by mohl mít v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině.

Předpověď na další dny:

  • Dnes se nejvyšší teploty vyšplhají ke 4 až 8 stupňům Celsia, na horách má být jeden stupeň pod nulou. V místech nad 700 metrů nad mořem se mohou objevit sněhové jazyky. Ve středu pak teploty ještě klesnou a sníh se objeví i v nižších polohách.Nejvíc sněhu napadne v Jeseníkách a Beskydech - až 70 centimetrů. V Krkonoších, Orlických horách a na Šumavě to bude maximálně 30 centimetrů.