Na Šumpersku v Moravičanech otevřeli nový most

Moravičany (Šumpersko) - V Moravičanech na Šumpersku se dočkali obyvatelé nového mostu přes řeku Třebůvku. Investici, která si vyžádala více než 30 milionů korun, uhradilo olomoucké hejtmanství s pomocí evropské dotace. Původní most již nebylo možné opravit, protože byl ve velmi špatném stavu. Využívali jej motoristé a chodci více než 120 let, jeho konstrukce pochází z roku 1888.

„Starý most měl narušenou statiku. Nevyhovoval i proto, že měl zavětrování v horní části oblouku, a tím pádem omezoval průjezd vyšších vozidel. Za mostem máme průmyslovou zónu, pro kterou je doprava důležitá,“ uvedl starosta Moravičan Antonín Pospíšil. Doplnil, že původní most byl převezen do obce Vikýřovice, ve které vzniká krajské silniční muzeum.

Hejtmanství zahájilo stavbu nového mostu v únoru. Náklady na jeho vybudování dosáhly podle náměstka hejtmana Michaela Fischera 30,3 milionu korun. Celkem 90 procent investice uhradila dotace z evropského Regionálního programu Střední Morava, zbylých 10 procent zaplatil kraj.

Olomouckému kraji patří více než 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Zanedbanost těchto vozovek činí podle odhadů 23 miliard korun. V následujících třech letech chce kraj investovat do modernizace silniční sítě tři miliardy korun.