Novým rektorem ČZU v Praze byl zvolen Jiří Balík

Praha - Novým rektorem České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze byl dnes zvolen současný prorektor ČZU Jiří Balík, vedení školy by se měl ujmout v únoru příštího roku. Balík byl vybrán ze čtyř kandidátů, v druhém kole proti němu stál děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU Miroslav Svatoš. Balík je autorem více než 300 publikací a vědeckých a odborných článků, stal se i řešitelem českých i zahraničních grantových projektů. Ve funkci rektora vystřídá Jana Hrona, který stál v čele univerzity předchozí dvě volební období a nemohl už znovu kandidovat.

„Od roku 1990 v historii voleb rektora ČZU v Praze ještě nikdy více kandidátů nebylo,“ upozornil předseda volební komise akademického senátu Jaroslav Homolka s tím, že díky tomu byl o volby i prezentaci kandidátů velký zájem. Nového rektora volilo 29 senátorů zastupujících pedagogy a studenty z pěti fakult, jednoho institutu a dvou samostatných pracovišť ČZU. Původně měli vybírat z pěti kandidátů, jeden z nich však v pondělí odstoupil.

Kromě Balíka a Svatoše se o funkci rektora ucházeli ještě vedoucí katedry ekologie Fakulty životního prostředí Vladimír Bejček, děkan Fakulty lesnické a dřevařské Vilém Podrázský a Jaromír Štůsek z Provozně ekonomické fakulty, který však v pondělí odstoupil.

prof. Ing. Jiří Balík, CSc. (55)

Na post rektora přichází z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, byl dosud prorektorem ČZU pro školní podniky a styk s odbornou veřejností. Vystudoval Agronomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze, kde později působil jako vedoucí katedry agrochemie a výživy rostlin. Je autorem více než 300 publikací a vědeckých a odborných článků. Stal se řešitelem českých i zahraničních grantových projektů, členem vědeckých rad mnoha univerzit a fakult, dále členem redakčních rad vědeckých časopisů. Garantem je především oborů výživy rostlin a agrochemie.

Vydáno pod