Zastaralé pistole ohrožují životy českých vojáků v Afghánistánu

Praha - Použití zastaralých pistolí ohrožuje životy českých vojáků v Afghánistánu. Napsal to ministr obrany Martin Barták v odpovědi na interpelaci poslance za KSČM Josefa Šenfelda. Armáda proto kupuje 1000 pistolí rakouské firmy Glock za 15 milionů korun, uvedl server iHned. „Zkušenosti získané z působení v těžkých klimatických podmínkách na území Afghánistánu potvrzují, že pistole vzor 82 tuzemské výroby je při nasazení za těchto podmínek naprosto nevyhovující,“ uvedl Barták v odpovědi, kterou Šenfeld poskytl médiím. Zmíněné zbraně pocházejí z dílen zbrojovky v Uherském Brodě, jejich vývoj byl ukončen před více než 25 lety.

Ministr uvedl, že pistole vzor 82 byly hodnoceny jako nevyhovující i ve zprávě velitele 5. a 6. kontingentu provinčního rekonstrukčního týmu, který působí v afghánské provincii Lógar. Rakouské střelné zbraně Glock 17 kupuje ministerstvo obrany bez předchozího tendru. Podle Bartáka nebylo nutné vypisovat veřejnou zakázku, neboť jde o zakázku „k zajištění obrany nebo bezpečnosti státu“.

Jedním z hlavních kritérií výběru bylo použití nábojů standardu NATO. Součástí dodávky pistolí jsou i soupravy náhradních dílů pro opravy a nářadí pro zbrojíře. Srovnatelná pistole českého výrobce je podle ministrovy odpovědi dražší.

Glock 17 je samonabíjecí pistole, rozšířená v armádách členských států NATO. Mimo vojáků ji používají policisté i civilisté. Smlouva na dodání české armádě byla podepsána začátkem září. Zbraně vojákům dodá firma MPI CZ, která je výhradním zástupcem rakouské firmy Glock na českém trhu.