Poslední trať je po kalamitě průjezdná

Smržovka (Jablonecko) – Poslední železniční trať uzavřenou kvůli sněhové kalamitě se podařilo zprovoznit železničářům. Práce na trase Smržovka - Josefův Důl skončily po šesté hodině večer a trvaly téměř týden, spadlé stromy ji zablokovaly ve čtvrtek. Oproti dalším tratím komplikoval práce na jizerskohorské trati náročný terén. „Zhruba pětikilometrová železnice vede Jizerskými horami, s odklízením polámaných stromů a větví tam museli hasičům pomáhat horolezci,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Kvůli kalamitě bylo minulý týden uzavřeno 25 úseků na horských a podhorských železničních tratích v Libereckém, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Samotné koleje ani další infrastruktury počasí podle mluvčího Hally nepoškodilo, vlaky nejezdily kvůli polámaným stromům a větvím na trati. Jejich uklizení stálo podle odhadů SŽDC asi milion korun.

Liberecký kraj zasáhly v minulém týdnu přívaly sněhu, místy napadlo přes půl metru těžkého mokrého sněhu, který způsobil problémy na silnicích a lámal stromy. Na 20 tisíc domácností zůstalo kvůli kalamitě bez elektřiny. Kvůli polomům bylo neprůjezdných sedm tratí včetně hlavní trasy z Liberce na Turnov. Většinu z nich se ale podařilo zprůjezdnit do soboty.

Vydáno pod