Igorové Hnízdové jsou ve školství minulostí

Praha – Jan Tříska jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola měl charizma, skvělou kondici a uměl hrát na housle. Pohybové, hudební a výtvarné nadání bylo dříve téměř u každého učitele samozřejmostí, zvláště u kantora na prvním stupni základní školy. V současné době ale téměř všechny pedagogické fakulty od talentových zkoušek uchazečů upustily. Při studiu se ale už studenti hře na nějaký hudební nástroj ani tělocviku nevyhnou.

„Častěji se stává, že studenti opouštějí kurz nebo studium kvůli hudební výchově,“ prozradila děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Radka Wildová. Zhruba čtvrtina ze sta loni přijatých studentů na pražskou fakultu se ale potýká i s absolvováním hodin tělocviku.

Na vině je nedostatek pohybu a špatná strava. „Některé studenty nemůžeme s klidným svědomím pustit třeba na gymnastické nářadí, protože sami sebe neunesou,“ tvrdí Ladislav Kašpar z katedry tělesné výchovy. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Pokud už absolventi pedagogických fakult nastoupí do škol a učí, tělocvik nebo hudební výchovu raději přenechávají zdatnějším kolegům. Dříve přitom na učitelské ústavy brali jen toho, kdo uměl zpívat nebo hrát na nějaký nástroj, později se přidaly i talentové zkoušky z kreslení a tělesné výchovy. „Při přijímacím řízení se vždycky dbalo na to, aby uchazeč tyto dovednosti měl,“ potvrzuje i dnes devadesátiletý bývalý učitel Miroslav Šmíd.

Většina fakult dnes od svých studentů podobný talent nevyžaduje. „Dáváme studentovi individuální možnost se rozhodnout, zda chce na studium nastoupit, aniž by musel počítat s bariérou,“ vysvětluje Wildová.