TOP 09 zveřejnila výzvu podporující evropskou integraci

Praha - Strana TOP 09 dnes na svém webu zveřejnila proevropskou výzvu exministra zahraničí Karla Schwarzenberga a vyzvala občany, aby se k ní podpisem připojili. Schwarzenberg v textu varuje, že ČR se nesmí posouvat na okraj dění v Evropě. Přímých výzev, například prezidentovi Václavu Klausovi, aby neotálel s podpisem Lisabonské smlouvy, se však zdržel. TOP 09 ale už minulý týden oznámila, že pokud bude Klaus místo podpisu pokračovat v obstrukcích, navrhne jednorázovou změnu ústavy, jež by pravomoc Lisabonskou smlouvu podepsat převedla na jiného ústavního činitele.

„Obávám se, že nám Evropa přestává rozumět. Řada z nás ale stále věří, že je v našem zájmu, aby Evropská unie měla v globálním světě dostatečně silný a jednotný hlas. A je pro nás stejně důležité, aby Česká republika byla v Evropě respektovaným a spolehlivým partnerem,“ napsal Schwarzenberg v textu, k němuž se na webu připojily desítky lidí.

„Proč naše země ztrácí svůj kredit? Proč si kazíme svou pověst v období, kdy předsedáme Evropě? Proč nejsme schopni ustanovit svou vládu a proč měníme termín voleb? Proč se odmítáme připojit k Lisabonské smlouvě, ke které se ostatní země přihlásily?“ ptá se ve výzvě Schwarzenberg.

Minulý týden na tiskové konferenci uvedl, že pověst ČR v zahraničí poškozuje neochota Klause Lisabonskou reformní smlouvu podepsat. Klaus chce počkat na rozhodnutí Ústavního soudu o souladu smlouvy s českou ústavou a žádá také trvalou výjimku z Listiny práv EU. Ústavní soud začíná jednat v úterý, o výjimce se zřejmě dnes radí ministři zahraničí EU a ve čtvrtek a v pátek by měla být potvrzena na evropském summitu.

Vydáno pod