Dlouhý eurokomisařem? Spekulace, tvrdí vicepremiér Barták

Praha - Vláda chce v nejbližší době po politických stranách shodu na jménu kandidáta na českého eurokomisaře. Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták doufá, že nakonec dojde ke všeobecné dohodě. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce. Informace Lidových novin, že by měl k postu eurokomisaře v současnosti nejblíže bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, Barták označil za spekulaci. Hlavními kandidáty pro něj jsou Alexandr Vondra (ODS) a Vladimír Špidla (ČSSD).

„Vláda sama žádného nominanta zatím nemá a v následujících dvou týdnech bude o výběru nového eurokomisaře jednat. Je to především na dohodě politických stran. Mají své nominanty a já jsem mezi nimi jméno Vladimíra Dlouhého nezahlédl,“ řekl Barták s tím, že pokud nedojde ke vzájemné shodě politických stran, bude muset vláda učinit své vlastní kroky.

„Neměli bychom se nechat tlačit do toho, aby to bylo za týden nebo deset dní, protože naše svébytnost je dostatečná, abychom o tom v rozumném časovém horizontu bez zevních tlaků rozhodli,“ dodal vicepremiér.

Barták: Eurokomisař musí především hájit zájmy ČR

Případná nominace Vladimíra Dlouhého, který pro stát naposledy pracoval coby člen Národní ekonomické rady, by teoreticky mohla vyřešit přetrvávající spor mezi ODS a ČSSD. První navrhují Alexandra Vondru, druzí současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ale k dohodě na společném kandidátovi zatím nedospěli.

„Měli bychom zvolit kandidáta, který by byl kvalitní, odborně zdatný, jazykově excelentně vybavený a člověk, který bude především hájit zájmy ČR,“ řekl Barták, jemuž by prý spojení s byznysem nevadilo. Dlouhý je například v současnosti šéfem firmy Goldman Sachs pro střední Evropu. „Za sebe bych jako dva hlavní kandidáty v současné době definoval Alexandra Vondru a Vladimíra Špidlu,“ doplnil ministr obrany.