Imunitní výbor doporučil poslancům vydat Wolfa ke stíhání

Praha - Mandátový a imunitní výbor sněmovny doporučil poslancům zbavit nezařazeného Petra Wolfa imunity, a vydat ho tak k trestnímu stíhání. Wolf čelí podezření z úvěrového podvodu. Firma UT2002, jejímž je menšinovým vlastníkem, údajně zneužila státní dotace na projekty, které ale prý měly mnohem nižší hodnotu, než firma uvedla. Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Wolfa v říjnu. O vydání rozhodnou poslanci - zřejmě ve čtvrtek nebo v pátek. Doporučením výboru se nemusí řídit. ČSSD už ohlásila, že bude pro to, aby byl její bývalý poslanec imunity zbaven. Podle Wolfa jde o politický případ, možná objednaný, a žádost ke stíhání je prý založena na fabulaci.

Wolf prohlásil, že právní hodnota policejní žádosti je tristní, závěry v ní jsou zatíženy přehmaty a nepravdami. „Materiál působí dojmem, že jeho vznik byl konstruován pod vlivem drakonické demence, nebo objednán,“ uvedl poslanec.

Ve dvanáctičlenném výboru je pět sociálních demokratů, pět občanských demokratů, zástupce komunistů a nezařazená Olga Zubová. Výbor jednal asi 2,5 hodiny za účasti Wolfa i jeho advokátky Kláry Veselé Samkové. Podle předsedkyně Hany Šedivé neposuzoval věcnou podstatu policejní žádosti, ale to, zda nemá politické pozadí. Nebylo prokázáno, že by byla politicky ovlivněna, uvedla. Hlasování ale nebylo jednomyslné, šest členů výboru bylo pro, čtyři proti. Podle Samkové se ale hlasovalo podle politické příslušnosti; levice byla podle ní pro, ODS proti.

Petr Wolf:

„Od počátku této kauzy jsem zastával jednoznačné stanovisko, že její existence není důsledkem mého nezákonného jednání, ale výsledkem opovrženíhodných pletich v zákulisí politické konkurence.“

„Myslím, že by měl mít soudnost - měl by se vzdát. Pokud je nevinen, tak ta jeho nevina vyplave jako olej nad vodu,“ vyjádřil se předseda ČSSD Jiří Paroubek. Sám Wolf tvrdí, že kauza je vymyšlená. Na policii prý byl jednou vysvětlit souvislosti, jak firma, ve které figuruje, přišla ke státním penězům. Od té doby má všechny informace jen z médií. „Já jsem přesvědčen a právníci také, že tato kauza neexistuje, je vykonstruovaná, je to politická záležitost…,“ tvrdí poslanec Wolf.

Wolfova ostravská firma měla získat 11 milionů korun na studii, jejíž reálná hodnota je podle policie mnohem nižší. Proto chtějí kriminalisté prošetřit například podezření, že část studie je opsaná z internetu. „Určitě budeme muset ten spis prostudovat. Jen podle toho, co člověk ví z tisku, je to zřejmě hodně komplikovaná věc,“ komentoval místopředseda mandátového a imunitního výboru František Dědič (ODS).

Wolf loni v červnu opustil klub ČSSD i stranu, za kterou byl zvolen do sněmovny. Předsedu strany Jiřího Paroubka obvinil z vydírání. Paroubek měl Wolfovi vyhrožovat, že pokud při prezidentské volbě nezvedne ruku pro Jana Švejnara, zveřejní Paroubek údajné nesrovnalosti při čerpání dotací v jeho firmě. Paroubek vše popřel.

Petr Wolf
Zdroj: ČT24