Německý podnikatel zažaluje exproděkana Kindla

Plzeň - Trestní oznámení pro pomluvu a žalobu na ochranu osobnosti podá příští týden na bývalého proděkana právnické fakulty v Plzni Milana Kindla německý podnikatel Peter Vöcklinghaus. Novinářům to dnes řekl karlovarský advokát Karel Jelínek, který ho spolu s plzeňským advokátem Václavem Hajšmanem v ČR zastupuje. Hajšman je zároveň rozhodcem za německou stranu v arbitráži, kterou počátkem října Němec proti Česku podal. Chce se domoci odškodnění až jedné miliardy korun za zmařenou investici do golfového hřiště areálu Cihelny u Karlových Varů.

Kindl na svých internetových stránkách tvrdí, že jeho advokátní kancelář nikdy společnost vlastnící hřiště (Komfort V. P. Cihelny) ani její společníky v konkurzu nezastupovala, a proto nemohli klienta poškodit. „Předložili jsme dokumenty, že pan Kindl na nedávné tiskové konferenci v Praze vědomě lhal o údajné zpronevěře finančních prostředků od Sparkasse Essen,“ uvedl Jelínek. Podle něj došlo k pomluvě a poškození dobrého jména jejich klienta, který požaduje omluvu. „Budeme to řešit i s Advokátní komorou, protože máme důkazy, že advokátní kancelář Kindl, David (Ondřej) a partneři zastupovala pana Vöcklinghause při jeho jednání ve Sparkasse Essen a pan Kindl lhal o informacích, které získal dokonce jako advokát poškozeného investora,“ uvedl Jelínek.

Podle Jelínka Kindl lhal, že Němec zneužil veřejné prostředky Sparkasse Essen, které byly určeny na rozvoj bývalé NDR. Dnes Jelínek předložil čerstvé potvrzení od Sparkasse, že financovala výstavbu golfového hřiště, nikoli rozvoj NDR. Kindlovo tvrzení, že nemá s konkurzem golfového hřiště nic společného, Jelínek odmítl. „Máme celou řadu listin. Konkurzní správkyně dokonce od jeho zaměstnance doktora Davida přebírala listiny pro vedení konkurzu. Máme výslech jednatele, že návrh na konkurz podal doktor David, společník doktora Kindla,“ uvedl Jelínek. David byl v té době Kindlovým koncipientem, což Jelínek považuje u pedagoga jako zvlášť problematické, pokud vychovává člověka, který „zlikviduje vlastního klienta a připraví ho o majetek v tak velkém rozsahu“.

Advokát David měl jednat přes svého švagra

Po podaném návrhu na konkurz zorganizoval ihned podle Jelínka David obchodní společnost, kam dosadil svého švagra, tehdy studenta právnické fakulty. Firma měla získat v konkurzu hřiště za 45 milionů Kč, ačkoli David prý věděl, že jeho výstavba stála přes 220 milionů Kč. Celkem investoval Vöcklinghaus 250 milionů korun ze svého, z úvěrů od Sparkasse a od dalších jeho obchodních společností.

Kindl na svých stránkách tvrdí, že jeho advokátní kancelář, tedy ani David, nikdy Komfort ani její společníky v rámci konkurzního řízení nezastupovala. „Jakkoliv Ondřej David nikdy uvedené osoby v konkurzním řízení nezastupoval, je ze samotného portálu justice.cz zcela zřejmé, že Komfort měla celou řadu věřitelů. Proto neobstojí a nemůže obstát argumentace o neexistenci úpadku této společnosti,“ uvedl Kindl na internetu. V souvislosti s nepravdivými informacemi v mediích podala advokátní kancelář Kindl a partneři trestní oznámení.

Jelínek a Hajšman dnes spustili webové stránky www.donkindl.cz, které parafrázují Kindlovy stránky www.dockindl.cz. "Zveřejnili jsme tam dokumenty o třech kauzách, na nichž advokátní kancelář participovala a které by měly působit jako odstrašující případ toho, jak se právo dělat nemá. Kromě Cihelen je tam kauza kliniky plastické chirurgie v Praze, kde bývalá IPB přišla asi o 300 milionů korun a karlovarská vysoká škola, propojená s právnickou fakultou Plzeň. Vysokou školu Karlovy Vary dříve David spoluvlastnil a Kindl byl děkanem a poté proděkanem plzeňských práv.