Vakcína na prasečí chřipku zřejmě dorazí koncem měsíce

Praha - Vědecká rada České lékařské komory (ČLK) vzkazuje, že vakcína na prasečí chřipku do Česka dorazí pravděpodobně až na konci měsíce. První dávky vakcíny proti prasečí chřipce by měly dorazit po 23. listopadu. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví slibovalo, že očkování začne už na začátku měsíce. Počet lidí s nákazou se v posledních dnech prudce zvyšuje. Hlavní hygienik Michael Vít předpokládá, že epidemie přijde v půli či na konci prosince. V nemocnici v Ústí nad Labem je ve vážném stavu 35letá žena, v Karlovarském kraji je nejvíce postiženo Chebsko, kde v některých zařízeních platí zákaz návštěv. Už včera byly z preventivních důvodů uzavřeny školy v Chebu, Olomouci a Šumperku, dnes školy na Karvinsku, v Sokolově, Aši a Horním Slavkově. Česko má zatím 486 registrovaných případů prasečí chřipky.

„Nejakutněji teď hrozí, že přijde očkovací látka, o které se tady mnoho týdnů hovoří, ale už tu bude epidemie a nebude se moct očkovat. Pokud přibývá případů chřipky a viróz, už se člověk nemůže očkovat, protože neví, jestli už není v inkubační době,“ uvedl šéf ČLK Milan Kubek. Vědecká rada tento týden znovu doporučila občanům očkování proti klasické chřipce. Stát uzavřel smlouvu s firmou GlaxoSmithKline, která se vzdala odpovědnosti za nežádoucí účinky očkovací látky, stejné smlouvy ale mají i ostatní země. Firma už má vyrobenou desetinu z objednaného milionu dávek. První dodávka ve výši 141 000 dávek dorazí do ČR po 23. listopadu a dalších 191 000 dávek po 28. prosinci.

Pandemii chřipky Česko zvládne, když se péče o nemocné správně rozdělí

Česko podle spolutvůrce nemocničních pandemických plánů Václava Chmelíka zvládne chřipkovou pandemii, pokud se zdravotnický systém správně podělí o péči o nemocné. Pacienti s lehkým průběhem budou v péči praktiků, chronikům s lehkou chřipkou by měl upravit odborný lékař léčbu základního onemocnění. Těžcí pacienti budou v nemocnicích.

Drtivá většina onemocnění bude podle Chmelíka velmi lehká. Část lidí ovšem je zdravotně oslabených díky různým nemocím. Ti budou potřebovat více léčebné péče. Až nemocnost dosáhne určitého bodu, budou muset nemocnice utlumit plánované operace a vyhradit oddělení pro pacienty s chřipkou. Dopad pandemie také ovlivňuje stav obyvatelstva. Například na Ukrajině je velká epidemie, Češi jsou ale lépe živeni a je zde lepší stav zdravotnictví. Obyvatelstvo má také ochranné látky z předchozích epidemií, zatímco na Ukrajině epidemie chřipky již mnoho let nebyla.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Žena v ústecké nemocnici je ve vážném stavu

V ústecké nemocnici leží ve vážném stavu s prasečí chřipkou pětatřicetiletá žena, které lékaři museli císařským řezem odebrat dítě. Ženě selhávají plíce a je napojena na ventilátor. U nedonošeného dítěte, které je v inkubátoru, se vir zatím neobjevil. Lékaři v Ústeckém kraji v tomto týdnu zaznamenali 11 287 případů respiračních onemocnění, což je o 6,9 procenta více než v minulém týdnu. Mezi nemocnými je i 17 případů prasečí chřipky.

V Karlovarském kraji vzrostl počet lidí s akutním respiračním onemocněním a do dneška je evidováno 1 775 případů na sto tisíc obyvatel. To byl oproti minulému týdnu nárůst o 500 případů. Ve 22 případech je potvrzena prasečí chřipka. Nejvíce je postiženo Chebsko, kde je vyhlášen zákaz návštěv v chebské nemocnici a ve dvou léčebnách dlouhodobě nemocných v Chebu a v Aši. Kvůli chřipce je uzavřeno už od čtvrtka gymnázium v Chebu a ode dneška také Základní škola Hradební. Gymnázium v Sokolově, učiliště v Horním Slavkově a Gymnázium a střední odborná škola v Aši vyhlásily na pondělí mimořádné volno. V karlovarské nemocnici leží už tři týdny ve vážném stavu 30letý muž.

ZŠ v Horní Suché na Karvinsku vyhlásila prázdniny

Národní referenční laboratoř potvrdila, že student z olomouckého gymnázia a učitelka ze Šumperku mají v sobě virus prasečí chřipky. Kvůli nim se ředitelé tamních škol rozhodli vyhlásit mimořádné prázdniny. V regionu je nyní 1 634 nemocných na sto tisíc obyvatel, hranice pro vyhlášení epidemie (2 000 nemocných) tedy ještě překročena není. Zavřena musela být Základní škola Těrlická v Horní Suché na Karvinsku – onemocněl tu jeden žák a dvě učitelky. Na pondělí dostaly děti ředitelské volno.

V Praze bylo dosud potvrzeno 196 případů prasečí chřipky. Za dva týdny počet stoupl asi o 60. Nemocných je ale podle odhadů asi desetkrát více. V Plzeňském kraji je nemocných pouze 1 107 lidí na sto tisíc obyvatel, což odpovídá stavu běžných sezonních nákaz.

Česko má zatím jednu oběť prasečí chřipky – na konci října zemřela v nemocnici v Karlových Varech mladá žena.

Mýdlo a papírový kapesník - nejlepší zbraň proti chřipce

Chřipkové viry se šíří hlavně při dotyku infikovaného povrchu - tedy například podáním ruky někomu, kdo si při kašli zakrývá ústa rukou. V době epidemie je tedy vhodné, aby si při kašli a kýchání lidé zakrývali obličej papírovým kapesníčkem, aby se kapénky nešířily vzduchem dál. Virus chřipky dokáže na vzduchu přežít až 48 hodin - špinavýma rukama se snadno přenese na sliznice, kde se uchytí.

Mytí rukou několikrát denně by proto mělo být samozřejmostí - a to vždy před jídlem a po návratu z toalety, po manuálním pracovním úkonu, manipulaci s penězi či po cestě MHD. Ruce je třeba omývat pod teplou vodou a za pomoci mýdla po dobu alespoň 20 sekund. Důležité je také dostatečné osušení umytých rukou - nejlépe papírovým ručníkem. Odstraní se tak až 70 procent infekce. Podle průzkumu westminsterské univerzity naopak horkovzdušné sušáky zvyšují počet bakterií na dlaních až o 254 procent.