Stropnický: Silové praktiky u zelených pokračují. Nesmysl, tvrdí Liška

Praha – Strana zelených si na očekávaném sjezdu v Brně zvolí nové vedení. O post předsedy má vedle toho dočasného, Ondřeje Lišky, zájem také kritik současného vedení Matěj Stropnický a Jan Linhart. Nový šéf zelených pak bude připomínat spíše krizového manažera – preference strany totiž klesly pod pět procent nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny. Strana tak nemá příliš nadějí, že se jí podruhé podaří dostat do sněmovny. Zatímco Liška chce pokračovat v konsolidaci strany, Stropnický bere svou kandidaturu hlavně jako možnost poukázat na programové vyprazdňování a pokračující silové praktiky ve straně. Speciální vysílání ke sjezdu můžete na ČT24 sledovat dnes od 17:00 a v sobotu od 8:00.

Liška i Stropnický by ve straně rádi viděli nové tváře. „Máme zajímavé osobnosti, kterými chceme posílit kandidátky. Hned po novém roce otevřeme debatu k aktualizaci volebního programu a také otevřeme nové kolo primárních voleb, abychom mohli posílit kandidátky do květnových voleb,“ tvrdí Liška, který doufá, že se kandidatury do sněmovny zúčastní i bývalý předseda strany Martin Bursík. „Je to osobnost zelené politiky,“ dodává.

Naopak Stropnický se na možnou kandidaturu bývalého ministra životního prostředí dívá skepticky. „Mně se zdá, že se čím dál tím víc stává takovou šedou postavou v pozadí, jako byl léta u ODS Václav Klaus a u ČSSD Miloš Zeman. Bursík začíná být typem praotce uvnitř strany a bude záležet na tom, jak se vyrovná se závěry sjezdu,“ tvrdí.

Liška: TOP 09 je letnička, my jsme trvalka

Oba kandidáti na předsedu zelených doufají, že šance strany dostat se do sněmovny není nemožná. „Rozhodně ještě není zdaleka rozhodnuto, karty nejsou rozdány. Šest měsíců, které scházejí do voleb, může mnohé změnit a ukázat,“ tvrdí Liška, který se neobává velké konkurence ze strany nově vzniklé TOP 09. V říjnu pro deník E15 řekl, že strana, v níž se angažovalo několik bývalých lidovců, SZ nijak neohrožuje. „Voliči vědí, kdo je letnička a kdo trvalka,“ dodal tehdy Liška.

Stropnický v souvislosti s konkurencí TOP 09 navrhuje obrátit se k jinému typu voličů, než které strana dosud oslovovala. „To byli především městští liberálové, kteří asi půjdou za stranou Karla Schwarzenberga. Je potřeba oslovit mladé voliče a prvovoliče. To je hlavní cílová skupina, na kterou se obracejí všechny zelené strany v Evropě,“ vysvětluje.

Podle Stropnického je kandidaturou potřeba poukázat hlavně na programové vyprazdňování a silové praktiky ve straně, které pokračují i pět měsíců od vedení Ondřejem Liškou. Ten s tím však nesouhlasí. „V každé politické straně se odvíjí velmi tvrdá debata o dalším směřování, nejinak je tomu i u zelených. Když mluvím o jednotě, tak nemluvím o tom, že bych chtěl potlačovat názory. Naopak si myslím, že rozmanitá a pluralitní diskuze uvnitř strany patří k demokratické kultuře.“

Měli bychom diskutovat o odchodu z vlády, tvrdí Stropnický

Stropnický navíc tvrdí, že by se měla otevřít otázka možného odchodu ministrů nominovaných Stranou zelených do vlády Jana Fischera. „Na podzim pro to začalo být už několik velmi vážných důvodů. Především předložení energetické koncepce ministrem Tošovským, která předpokládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín a prolomení těžebních limitů. Toto by měl být impuls k velmi vážné debatě a já ji na sjezdu očekávám,“ řekl.

A jak vidí Liška a Stropnický své šance před sobotní volbou šéfa strany? Dočasný předseda je optimistický. „Z hodin, dnů a týdnů, které jsem v poslední době strávil v poslední době cestami po regionech a hovory se stovkami našich členů, si můžu troufnout říct, že cítím silnou podporu uvnitř zelených pro svou koncepci,“ říká Liška. A Stropnický jen s úsměvem tvrdí: „Spekulace nechme spekulantům.“