Poslanec ČSSD pobouřil sněmovnu výroky o ku***ch a zlodějích

Praha - Další den jednání Poslanecké sněmovny rozvířil hned v úvodu projev poslance za ČSSD Jiřího Krátkého. Koalice v horní komoře prosadila, že se bude jednat až do noci. Rozzlobený poslanec na to reagoval slovy, že v noci pracují jen zástupci dvou nejstarších řemesel, která poté vulgárně pojmenoval. Nečas to označil za hulvátství, které dosud od řečnického pultu ještě nezaznělo. O rozruch se ale dnes postaral i středočeský hejtman David Rath, který svého předchůdce Petra Bendla (ODS) nazval užitečným idiotem. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zase přečetl údajný e-mail, podle jehož pisatele by byl „průser“, kdyby byl Rath lékařem.

„Ta slova byla určená do našich řad, do řad poslanců… Byl to výkřik, kterým jsem chtěl upozornit na to, že takto se zákony neschvalují,“ komentoval Krátký svůj výrok v rozhovoru pro Českou televizi. Zákony, které výrazně ovlivňují podnikatelské prostředí a výrazně zasahují do života lidí, se podle něj projednávají způsobem, „že v noci dostaneme podklady, ráno o tom má jednat výbor a odpoledne rozhodovat sněmovna“.

Jiří Krátký (ČSSD): „Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům… Mám připomenout, která řemesla to jsou? Kdo dělá v noci? Kurvy a zloději! Já se ani mezi jedno nepočítám. Tak proboha věčnýho, dejte pokoj a dělejme řádně.“

Petr Nečas (ODS): „Za dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně, od tohoto řečnického pultu takové hulvátství ještě nezaznělo. Je to hulvátství především proto, že by pan poslanec, který reprezentuje politickou stranu, která se tak ohání zaměstnanci a lidmi, měl vědět, že v této zemi jsou statisíce lidí, kteří pracují večer a v noci… Pan poslanec tyto lidi označil za - a já ta slova po něm nebudu opakovat - ale vypovídá to o panu poslanci i o politické straně, kterou reprezentuje.“

„Tuto společnost by měly více urážet zákony, které ji poškozují, než to, co se v běžné hovorové řeči používá,“ dodal. Zároveň se omluvil všem, kteří si jeho výrok vztáhli na noční práci například lékařů a strojvůdců. „Sám jsem si tím dvacet let prošel, jim to opravdu určeno nebylo,“ uzavřel s tím, že si za svými slovy stojí a premiér svou kritikou jen dokázal to, že lze zneužít cokoliv k čemukoliv.

O rozruch se opět postaral i středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který zaspekuloval o tom, že jeho předchůdce Petr Bendl (ODS) posloužil svým spolustraníkům při privatizaci tamních nemocnic jako užitečný idiot. „Já se mohu ptát, pane Bendle, prostřednictvím předsedající, dali vám z toho něco? Nebo jste tady posloužil svým stranickým soudruhům jako svého druhu užitečný idiot, kdy jste jim předal majetky za desítky milionů korun?,“ tázal se Rath.

Rath: Vezměte si na to třeba kladiva nebo řehtačky, mě neumlčíte

Hejtman už v minulosti dostal za své výroky ve sněmovně desetitisícovou pokutu. Dnes ho nepřerušilo ani napomenutí předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). „Já myslím, že jestli si myslíte, paní předsedající, že jsme v době, kdy vy tady budete cenzurovat, co smíme říkat, nesmíme říkat, tak já to akceptuji, protože je vidět, že jste se zhlédla v 50. letech v komunismu nebo v jiných totalitních režimech,“ reagoval. Koaliční poslanci potom začali bouchat do lavic. „Vezměte si na to třeba kladiva nebo řehtačky, mě neumlčíte,“ kontroval hejtman.