Spekulace sílí - Mlynář by mohl skončit v Senátu za TOP 09

Praha - Zatímco premiér úřednické vlády Jan Fischer tvrdí, že jej politika nezaujala natolik, aby se v ní po volbách angažoval, jeho šéfporadce Vladimír Mlynář by podle Lidových novin mohl v podzimních volbách kandidovat do Senátu za TOP 09. Lidovým novinám to potvrdil zdroj blízký vedení strany. Zatím prý ale není jasné, za který pražský obvod by měl bývalý ministr informatiky kandidovat - spekuluje se o Praze 6.

O možném zapojení Mlynáře do nově vzniklé strany kolem Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga se spekuluje již delší dobu. Nicméně sám Mlynář se ke svému dalšímu působení v politice nechce vyjadřovat. „Pan Fischer je jediný člověk, pro něhož pracuji. O své budoucnosti budu přemýšlet, až pan Fischer skončí.“

Podobně mlhavě se k věci vyjadřoval i místopředseda TOP 09 Kalousek, nicméně případnou kandidaturu Mlynáře nechtěl vyloučit. Odkázal až na období po parlamentních volbách, kdy se bude řešit, kdo bude za TOP 09 kandidovat do Senátu. Pokud by se skutečně Mlynář rozhodl jít za stranu Karla Schwarzenberga do Senátu, stal by se již podruhé spolupracovníkem Miroslava Kalouska. Poprvé s ním pracoval na ministerstvu financí, kde působil od roku 2007 jako poradce. 

Osoba Vladimíra Mlynáře je trnem v oku zejména občanským demokratům, kteří jej kritizují za napojení na některé zájmové skupiny a především pak právě na TOP 09. Mlynář není ve vysoké politice žádným nováčkem. Pohybuje se v ní od roku 1998, kdy byl ministrem bez portfeje v úřednické vládě Josefa Tošovského. Za Unii svobody se poté stal ministrem informatiky – tento post opustil v roce 2005.