1. FC Brno nebude platit policistům za zásah proti Baníkovcům

Brno - Policie nebude vymáhat platbu za únorový zásah při zápase mezi 1.FC Brno a Baníkem Ostrava. Přestože před rokem chtěla na základě nového zákona téměř osmdesát tisíc korun. Vyčíslila tak náklady, které je stályer akce proti fanouškům Baníku, kteří prolomili zábrany a vtrhli na hřiště. Argumenty policie byly tehdy jasné, brněnský klub nezajistil bezpečnost na stadionu. Dnes své rozhodnutí přehodnotila. Proč? Stadion prý splňoval všechna potřebná bezpečnostní opatření.

Někdejší krajský náměstek jihomopravské policie ještě před rokem jasně prohlásil, že klub platit musí a nechal spočítat náklady zásahu. „Podle zákona a podle metodiky, jedna započatá hodina práce policisty vychází na 275 korun,“ vyčíslil tehdy policejní náměstek Jaroslav Vaněk. Bič na fotbalové kluby sice hlasitě zapráskal, jeho švihnutí ale nakonec nikoho nezabolelo. Brněnský klub platit odmítl, protože stadion je majetkem města.

Téměř rok se celý problém neřešil, nyní policie ale obrátila. Klub prý pořadatelství nezanedbal a peníze chtít po nikom nebude. „My jsme se vraceli k bezpečnostním auditům stadiónu s bezpečnostním manažerem svazu panem Platilem a opravdu nám bylo potvrzeno že v té době po stránce technickobezpečnostní stadion splňoval veškeré požadavky,“ vysvětlil současný policejní náměstek Petr Lessy.

Spor ale nakonec brněnský klub donutil udělat některá opatření. Už na podzim zavedl elektronickou kontrolu vstupenek na stadion, zlepšil kamerový systém a při zápasech jsou mezi diváky městští strážníci. „Hlídají městský mobiliář, což ten stadion prostě je. Bude to i pro všechna další fotbalová utkání, vždycky budou strážníci přímo na jednom ze sektorů,“ uvedla Denisa Kapitančíková, mluvčí brněnských městských strážníků.

Za necelé dva měsíce přijede Baník do Brna znovu. Policie si chce tentokrát už předem s klubem smluvně ujasnit povinnosti pořadatele. Chystá se i změna zákona, která jasně určí jestli za bezpečnost odpovídá pořadatel, nebo vlastník stadionu.