Obce z okolí Máchova jezera nechtějí rozšíření CHKO Kokořínsko

Doksy (Českolipsko) – Obce z Českolipska odmítají plánované rozšíření Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, která by se měla zvětšit o více než polovinu. V Doksech, Mimoni a Zákupech už tamní zastupitelstva odhlasovala zamítavá stanoviska kvůli obavám, že rozšíření by přineslo další omezení pro občany a také pro rozvoj podnikání. Připomínky mají i v Ralsku, které chce dát prostor jednání a vyčlenit z budoucí mapy CHKO místní sídliště. Podle ochránců jsou ale takové obavy zbytečné.

„Určitě by to pro lidi bylo veliké martyrium. Už teď nám chodí hubovat,“ řekla ČT starostka Zákup Miloslava Hudaková (KSČM). Část obce totiž leží v památkové zóně. Některé domy jsou v záplavové oblasti: „Když u nás chce občan něco stavět nebo jen opravovat, musí žádat o povolení Povodí Ohře, památkáře, a teď by k tomu navíc přibyli ještě ochranáři.“

Ministerstvo může chráněnou oblast vyhlásit i přes odpor obcí. Nikdo ale nechce takový krok udělat za každou cenu. Jednání proto stále pokračují. Obavy jsou navíc podle ochranářů zbytečné a pramení z nedorozumění. CHKO by mělo chránit především volnou krajinu. „Snažíme se vyhnout sídlům,“ dodal vedoucí Správy CHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ochranáři věří, že obce nakonec přesvědčí

„Diskusi se nebráníme. Jestliže nás zástupci CHKO přesvědčí, že vyhlášení oblasti rekreačnímu provozu na Máchově jezeře a našim podnikatelům neuškodí, zřejmě by zastupitelstvo o problému hlasovalo znovu,“ uvedl starosta Doks Zdeněk Krenický (ODS). Ochranné podmínky CHKO nijak neomezují vstup turistům ani cyklistům, totéž platí pro sběr hub nebo jiných lesních plodin. Pořízek proto předpokládá, že se nakonec podaří většinu samospráv o rozšíření CHKO Kokořínsko přesvědčit.

CHKO Kokořínsko by se mělo z původních 270 kilometrů čtverečních rozšířit na 420 kilometrů o přírodně významné oblasti mezi Doksy, Českou Lípou, Mimoní a Bělou pod Bezdězem. Nachází se tam evropsky významná ptačí oblast soustavy Natura 2000. Na novém území žije 163 zvlášť chráněných druhů živočichů, 100 zvlášť chráněných druhů rostlin a 49 druhů flóry je uvedeno v červeném seznamu.

  • Zákupy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1402/140135.jpg
  • Rybník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1026/102521.jpg