Nový Jičín chce vlaky do Hostašovic, kraj ale ne

Nový Jičín – Novojičínská radnice chce, aby znovu vznikla povodní zničená železniční trať do Hostašovic a začaly po ní jezdit vlaky. Od loňského léta je zavedena dlouhodobá náhradní autobusová doprava – a kraj by chtěl podél zničené trati raději zavést regulérní autobusovou linku. Představitelé Moravskoslezského kraje se proto k žádostem Nového Jičína o obnovu trati stavějí skepticky. Dopravu na trati by totiž časem možná stejně zrušili – podle krajských radních vlakem z Nového Jičína do Hostašovic jezdí jenom málo lidí.

Obnova dráhy by stála asi 90 milionů korun a státní Správa železniční dopravní cesty proto chce, aby po ní potom intenzivně jezdily vlaky. Kraj by se tak musel zaručit, že na trati bude dlouhodobě objednávat spoje. „Takový dlouhodobý závazek na určitou trať dát nelze,“ uvedl krajský radní pro dopravu Miroslav Novák.

Novák poukazuje na to, že vlaky Nový Jičín – Hostašovice jsou drahé a přitom jimi nejezdí mnoho lidí. Náklady na autobusovou přepravu by podle Nováka byly mnohonásobně nižší. Provoz železniční trati nyní ročně stojí asi 4,7 milionu korun, autobusová linka, která by kopírovala poničenou železnici a navíc by na ní bylo i více zastávek, by podle Nováka přišla na 725 tisíc korun.

Novojičínští zastupitelé na obnově trati po celou dobu trvají. Pro zachování vlaků se vyjádřili už potřetí. Ostatní obce na trati – Hodslavice, Mořkov a Hostašovice – ovšem navrhly, aby na ně stát převedl pozemky zničené dráhy, na nichž by vznikla cyklostezka.

Představitelé Hodslavic a Hostašovic však na dnešním zasedání novojičínského zastupitelstva avizovali, že by svá rozhodnutí mohli přehodnotit a rovněž trvat na zachování trati. Po ní se mohou lidé dostat do Valašského Meziříčí, odkud jezdí expresní vlaky a rychlíky na Přerov a Olomouc. „Cestujeme hlavně vlakem, který má přípoje na rychlíky a spojení na všechny možné strany. O víkendech na dolním konci vesnice žádný autobus nestaví a je nemožné se někam dostat,“ uvedla během jednání zastupitelstva jedna ze signatářek petice z Hodslavic Růžena Čípová.

Vydáno pod