Benešová se pustila do justice kvůli pandurům či opencard

Praha – Policejní prezident Oldřich Martinů nebude vytvářet další vyšetřovací tým, který by prošetřil kauzu údajného uplácení při plánovaném nákupu stíhaček gripen pro českou armádu. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce. Tento týden Martinů rozhodl o zřízení speciálního týmu v jiné kauze, který se bude zabývat možnou korupcí při nákupu obrněných transportérů Pandur od firmy Steyr. Martinů tak reagoval na apel premiéra Jana Fischera, který jej a nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou vyzval, aby vyšetření kauzy pro ně bylo prioritou. To v Otázkách kritizovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD), podle které by měla sama Vesecká či ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová konat, a ne čekat na výzvu premiéra.

Zřízení vyšetřovacího týmu ke gripenům požadoval šéf ODS Mirek Topolánek - mimo jiné proto, že vznikl tým pro pandury. Podle policejního prezidenta to ale není nutné.

Podle Martinů policie kauze pandurů věnuje maximální pozornost. Za měsíc by mělo být známo, zda vyšetřování spěje k nějakému závěru, nebo zda je kauza jen bublinou. Martinů se nicméně vyjádřil skepticky k možnému vyšetření korupce, protože celá záležitost je několik let stará. Podle Martinů by první výsledky vyšetřovatelů mohly být k dispozici na konci března.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová je podle svých slov fascinována, že premiér musí volat ministryni spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyni k povinnosti. „Ony by měly konat samy, od toho jsou placené,“ řekla v Otázkách Benešová. Zdá se jí, že obě přistupují k podobným kauzám vlažně. „Myslím si, že si těchto kauz nevšímají,“ dodala. Podle ní se také nedostatečně pracuje s informacemi, které zjistí v těchto kauzách média. „Já si myslím, že paní magistra Benešová neví o čem mluví, je pět let mimo obor, vůbec neví, jak to funguje,“ reagovala na to Kovářová.

Ryšlinková: Kdybych nepodala oznámení, Opencard by se nikdy nevyšetřovala

S Benešovou naopak souhlasila i pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková, která podala trestní oznámení v další kauze, projektu čipové karty Pražana Opencard. „Kdybych já nepodala trestní oznámení a kdyby se k tomu vzápětí nepřidala velká spousta lidí a netlačili by, tak ta kauza nikdy vyšetřována nebude. Ať paní ministryně promine, takhle by to určitě být nemělo,“ řekla v Otázkách. Podle informací Práva vyšetřování věci brzdilo státní zastupitelství. Tento pocit měla prý i Ryšlinková, které podle jejích slov vyšetřující policisté říkali: „My bychom rádi (konali), my ale nemůžeme.“ Policie zatím podezřívá neznámé zaměstnance z pražského magistrátu a společnosti Haguess ze spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Benešová kritizovala Veseckou kvůli Ladies klubu

Benešová o současné české justici smýšlí kriticky. Na závěr debaty řekla, že je těžké něco vyšetřovat, když podle jejích informací přijímá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká pozvání na soukromé večírky primátora Pavla Béma. „Pak je těžké něco vyšetřit, když se mu takovým způsobem zavazuje,“ prohlásila a zmínila i spojení Vesecké s dámským V. I. P. Ladies klubem – na jehož aktivity na poli charity upozornila nedávno Česká televize. „Klub je financován polostátními, státními orgány, a pak když takový státní orgán bude mít malér, tak chci vidět, jak bude aktivní,“ myslí si Benešová. Kovářová řekla, že ji Vesecká ke svému působení v klubu poskytla vysvětlení a prý jeho členkou není. Reportáž ČT označila za zkreslenou.

  • Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1465/146442.jpg
  • Jana Ryšlinková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1465/146441.jpg
  • Lata Brandis ladies club - exkluzivní klub vlivných český dam - v popředí Renata Vesecká autor: ČT24, zdroj: Lata Brandis ladies club http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1430/142991.jpg
Vydáno pod