Soud řešil prodloužení vazby obžalovaných v kauze Vítkov

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes rozhodoval o další vazbě čtyř obžalovaných za žhářský útok na domek romské rodiny ve Vítkově. Výsledek zatím nezveřejnil. Stíhaným mužům totiž vypršela zákonná lhůta, po kterou mohli být stíhaní vazebně. Za mimořádných bezpečnostních opatření členové zásahové jednotky vězeňské služby postupně před senát předvedli Davida Vaculíka, Jaromíra Lukeše, Ivo Müllera a Václava Cojocarua. Obviněným hrozí až 15 let vězení, padnout ale může i výjimečný trest či doživotí.

Právníci třech obžalovaných žádali o propuštění z vazby. Jeden se vůbec nevyjadřoval. „Podle mého názoru ale důvody vazby dál trvají,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Mluvčí soudu Barbara Plchotová uvedla, že soudce dnes své rozhodnutí komentovat nebude. „Vyjádříme se k němu až v okamžiku, kdy bude rozhodnutí doručeno všem stranám,“ řekla.

Samotný proces se čtveřicí mladých pravicových radikálů začne s největší pravděpodobností 3. května, rozsudek padne asi v červnu. „Hlavní líčení bude na konkrétní termín nařízeno v nejbližších dnech,“ doplnila Plchotová.

Žháři na domek zaútočili v dubnu 2009. Podle výsledků vyšetřování do něj vhodili tři zápalné lahve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálka, která utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Tři obvinění projevili nad činem lítost. Jeden napadené rodině poslal omluvný dopis, další hovoří o tom, že by nejraději vzal čas zpět.

Vyhořelý dům ve Vítkově
Zdroj: ČT24