Vandas podá v pondělí ústavní stížnost, rozpuštění strany se tak odkládá

Brno - Dělnická strana (DS), kterou Nejvyšší správní soud (NSS) v polovině února rozpustil, podá v pondělí 15. března stížnost na tento rozsudek k soudu Ústavnímu (ÚS). České televizi to potvrdil předseda strany Tomáš Vandas. Stížnost má odkladný účinek, což znamená, že rozpuštění strany se prozatím odloží do doby, než ÚS o celé věci rozhodne. Vandas už ale také avizoval, že do nadcházejících parlamentních voleb půjde již nově vzniklá Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Právník Petr Prchal, který má před soudem Dělnickou stranu zastupovat, chce podle vyjádření pro ČT napadnout především údajná procesní pochybení, jichž se měl NSS při hodnocení důkazů proti Vandasově straně dopustit. Předložené důkazy podle Prchala rovněž nesplňovaly podmínky pro rozpuštění DS, stačily by prý pouze na pozastavení činnosti. Vandas prohlásil, že pokud by ÚS rozpuštěnou DS obnovil, nově vzniklou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti by do obnovené Dělnické strany začlenil.

Advokát Petr Prchal:

„Obsahem stížnosti bude primárně procesní pochybení soudu, který za prvé použil ustanovení, které… neumožňuje rozpustit jakoukoli politickou stranu a za druhé dokazování před Nejvyšším správním soudem v žádném případě nemůže být považováno za objektivní, protože umožnil vystupovat policistům, což jsou zaměstnanci vlády a jejich úkolem je zlikvidovat Dělnickou stranu.“

Nejvyšší správní soud rozhodl o rozpuštění Vandasovy DS v únoru 2010, čímž vyhověl vládnímu návrhu, podle něhož strana cíleným vyvoláváním napětí ve společnosti a soustavným urážením menšin bezprostředně ohrožuje demokracii v České republice. Politický program Vandasovy strany tehdy soud označil za nesoucí xenofobní, homofobní a šovinistické znaky často s rasistickým podtextem. Podle verdiktu se také podařilo prokázat existenci Národního odporu a soustavnou spolupráci s DS.

Vydáno pod