Pecina povede pražskou ČSSD, Topolánek žádá jeho rezignaci

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina bude za sociální demokracii kandidovat do květnových parlamentních voleb. Zatím neoficiální informaci, která dnes z tábora sociálních demokratů zazněla, by předsednictvo strany mělo definitivně potvrdit v pátek odpoledne. Kandidátku ČSSD v Praze má Pecina podle názoru vedení ČSSD vést spolu s šéfem pražské organizace Petrem Hulinským. Šéf ODS Mirek Topolánek v reakci vyzval ministra Martina Pecinu k odstoupení z úřednické vlády. „Měl by okamžitě podat demisi. Nikdo nestojí o rudého komisaře na vnitru před volbami,“ reagoval na rozhodnutí ČSSD Topolánek. Premiér Jan Fischer sice Pecinovo rozhodnutí nevítá, ale ministra odvolávat nechce.

Definitivní rozhodnutí o tom, kdo bude jedničkou na kandidátce, zda Pecina, nebo Hulinský, padne až v pátek na zasedání předsednictva ČSSD. Je velmi pravděpodobné, že předsednictvo dá Pecinu na první místo před Hulinského, a to proto, že je známější a stejně by získal dost preferenčních hlasů k tomu, aby se před něj dostal. Dá se očekávat, že vedení strany odsouhlasí tzv. spoluvedení kandidátní listiny. Dosavadní lídr Hulinský by se tak měl věnovat pražské problematice, zatímco Pecinovi připadnou celostátní témata. Na změny doplatí předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová, která bude muset z volitelného 5. místa kandidátky odejít. Nebylo by podle Hulinského únosné, aby na předních místech kandidátky byli dva nestraníci: Pecina a Zubová.

Martin Pecina:

„Já jsem řekl, že té straně chci pomoci. To platí. Můj program, s kterým jsem na ministerstvo přicházel, je znám. Chci pokračovat v boji proti extremismu, chci pohnout s bojem proti korupci.“

Premiér Fischer uvedl, že Pecinovi v kandidatuře nebude bránit, hodlá ale dbát, Pecina či případní další kandidující ministři své vládní funkce vykonávali apoliticky, neutrálně a mimo volební kampaň. Vstup ministra úřednické vlády do volební kampaně podle premiéra jeho kabinet neposiluje. Jednou už členem ČSSD byl - od roku 2001 do roku 2005. Členství se ale vzdal kvůli vedení antimonopolního úřadu. „Pan Pecina je velmi kvalitní ministr, který přichází s protikorupčním programem. Je to člověk, který rozhodně je přínosem pro Českou republiku,“ vyjádřil Hulinský.

Pecina pod palbou kritiky ODS

Krátce po oznámení kandidatury Pecinovo rozhodnutí napadla ODS, podle které je nepřípustné, aby v úřednické vládě nestraníků byl někdo, kdo kandiduje ve volbách za politickou stranu. „Měl by okamžitě podat demisi. Nikdo nestojí o rudého komisaře na vnitru před volbami. Cokoli od této chvíle udělá a řekne, je součástí kampaně,“ reagoval Topolánek s odkazem na dohodu o úřednickém kabinetu, podle které neměli členové Fischerovy vlády ve sněmovních volbách kandidovat.

Jiří Paroubek: "Dva měsíce před volbami si berou jeho kandidaturu za ČSSD jako záminku k tomu, aby zabránili realizaci jeho protikorupčního balíčku. Jak jinak si totiž vysvětlit, že za ODS kandidují první náměstci ministra financí a zdravotnictví či náměstek ministra vnitra."

Mirek Topolánek: "Odchod Peciny se nedá nijak vynutit, nicméně všichni musí vědět, že všechny jeho kroky jsou předvolební kampaní."

Pecina popírá, že by předchozí vzájemná dohoda o neangažování úřednických ministrů do voleb existovala: „Já o žádné dohodě nevím. Jestli nějaká taková dohoda existuje, tak ať ji pan Topolánek předloží. V tom případě bych zřejmě své jednání přehodnotil. Pan Topolánek mě vyzývá v pravidelných intervalech tak jednou za 14 dní k odstoupení a neudělám to zcela jistě ani tentokrát.“

Zítra bude vedení strany jednat také o změně na plzeňské kandidátce. V jejím čele by mohl stanout dosavadní ministr zahraničí Jan Kohout.