Šéf lidovců nebude kandidovat v Praze, ale v Hradci Králové

Praha - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda bude ve volbách do sněmovny kandidovat v Královéhradeckém kraji místo v Praze. Rozhodl o tom celostátní výbor strany. Právě ten dnes projednával kandidátní listiny do jarních sněmovních voleb. Spekulace, že důvodem přesunu je obava, že by Svoboda v Praze nezískal dost hlasů, předseda lidovců popřel. V Hradci byla dosud jedničkou předsedkyně Evropské demokratické strany (EDS) Jana Hybášková.

„Sledujeme tím maximalizaci možných hlasů pro KDU-ČSL jako celek. Nikdo neměl obavu, že by byl ohrožen mandát v jednom nebo druhém kraji, ale jde o to, aby strana jako celek měla co nejvíce hlasů a mohla oslovit co nejvíce voličů,“ řekl po jednání výboru Svoboda. Podle Hybáškové se politika v Hradci Králové neřeší v Hradci: „Stejně jako problémy Prahy se nevyřeší jenom v Praze. Proto se v žádném případě nejedná o osobní záležitost.“

Předseda lidovců už v Hradci jednou kandidoval a uspěl, lidovci tehdy šli do voleb v koalici s Unií svobody - DEU, která v Královéhradeckém kraji získala dva mandáty. V Praze před čtyřmi lety vstoupil do sněmovny jako jediný lidovec, křesťanští demokraté tehdy v hlavním městě získali pouze 4,84 procenta hlasů.

Vstup Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Na vyšší místo kandidátky se posunula i vdova po Josefu Luxovi

Bývalou europoslankyni Hybáškovou lidovci na první místo své kandidátky v Hradci umístili loni v srpnu po dohodě o spolupráci obou stran. Protože ale už byly volební listiny obsazeny, neobešlo se to bez vnitrostranického pnutí. Tehdy na uzavřeném jednání širšího vedení lidovců zazněla výzva, aby se Svoboda vzdal svého místa v čele pražské kandidátky ve prospěch Hybáškové, stranický šéf ji ale nevyslyšel.

Nejde přitom o jedinou změnu na kandidátkách lidovců před květnovými volbami. Výbor jich schválil ještě dalších sedm. V Pardubickém kraji se například z pátého místa posunula na druhé Věra Luxová, vdova po bývalém předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi. Ta si vyměnila pozici s krajským radním Petrem Šilarem. Jedničkou pardubické kandidátky zůstává náměstek hejtmana Roman Línek. V Plzeňském kraji se posunul na druhé místo kandidátky generál Jiří Šedivý, který kandiduje za EDS. Usnesení musí ještě schválit krajské výbory, očekává se ale, že projdou.

Věra Luxová
Zdroj: ČT24/www.kdu.cz