Vzácný relikviář svatého Maura hlídá unikátní protipožární systém

Bečov nad Teplou - Relikviář svatého Maura, památku, která se svým významem řadí hned za korunovační klenoty, hlídá nově unikátní protipožární systém. Hrad v Bečově, kde se relikviář nachází, je pro hasičská auta kvůli terénu i úzké bráně skoro nedostupný. Všechno potřebné se proto nově skrylo v podhradí.

„Po celé řadě pokusů se ukázalo jako jediné možné řešení vybudování systému tlakovodů a suchovodů a také automatické přečerpávací stanice,“ uvedl kastelán bečovského zámku Tomáš Wizovský. Stanice vznikla pod hradem v bývalém domku zámeckého zahradníka. Uvnitř je nádrž, čerpadla a záložní zdroj energie. Nádrž má obsah 40 metrů krychlových a vydrží zásobovat hasební systém po dobu 45 minut. Vodu pak výkonná čerpadla ženou na hrad do výšky padesáti metrů.

Hasičům stačí nahoře už jen připojit hadice. Hasiči mají k dispozici tři hydranty – jeden se nachází přímo na nádvoří a dva jsou přímo u hradu. Sytém stál zhruba deset milionů korun. Kromě ochrany by měl v budoucnu usnadnit i kolaudaci hradu, který zůstává pro návštěvníky nepřístupný.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

K řešení problému vedla bečovské památkáře obava z katastrofy, která se stala před pěti lety na hradě Pernštejn. Tam podobný systém vybudovali až po velkém požáru. „Doufáme, že ho nebudeme muset už nikdy použít, že to je vlastně rezerva, která tehdy chyběla,“ vyjádřil se kastelán hradu Pernštejn Jakub Škrabal. Podle poradce pro požární ochranu z Národního památkového ústavu Jiřího Zelingera by vybudování podobného systému mělo být příkladem pro ostatní kulturní památky.

Památkáři proto chtějí během tří let provést analýzu požárních rizik na všech 104 památkových objektech v zemi, pak začít shánět peníze a připravovat projekty.

Vydáno pod