Sněmovna: Praha možná bude jeden volební obvod, na nemocenskou se nedostalo

Praha – Poslanci dnes podpořili v prvním čtení návrh KDU-ČSL, aby Praha byla pro volby do pražského zastupitelstva jedním obvodem. Ministr životního prostředí Jan Dusík ve sněmovně se zprávou o boji se špatným stavem životního prostředí v Moravskoslezském kraji neuspěl. Poslanci si vyžádali její doplnění a debatu přerušili. Návrh komunistů na proplácení prvních tří dnů nemocenské byl také přerušen. Sněmovna schválila prodloužení mise britských vojáků ve Vyškově. Zákonodárci podpořili i návrh zákona, který upravuje tendry na dopravní obslužnost a stanoví standardy kvality autobusů i vlaků. Podpory se přes protesty komunistů dostalo i záměru přeměnit budovu bývalé věznice v Uherském Hradišti na muzeum připomínající totalitu. Schválena byla i novela týkající se nadací. ČSSD také požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny na téma zdravotnictví – proběhne ve čtvrtek 18. března.

Lidovci zdůvodňují novelu zákona o hlavním městě tím, že chtějí rovnou váhu hlasů. Podle ODS jde o účelovou věc a nesmysl. S návrhem na zamítnutí ale neuspěli. Podle neoficiálních vyjádření pražské ODS stálo za jejich záměrem udělat z Prahy naopak více volebních obvodů snaha eliminovat menší strany. Při minulých volbách do zastupitelstva byla metropole jedním obvodem; v roce 2002 jich bylo pět. Předlohu kromě lidovců podpořila ČSSD, KSČM a zelení, proti vystupovali poslanci ODS, kteří pražský magistrát ovládají. O rozdělení metropole do obvodů rozhoduje městská rada, nyní je tvořena jen členy ODS.

Britové budou trénovat vojáky dalších 5 let

Britští vojenští odborníci budou ve Vyškově pomáhat s výcvikem až do října 2015, neboť sněmovna bez problémů schválila prodloužení jejich mise o pět let. Britský poradní a výcvikový tým od roku 2000 pořádá kurzy pro vojáky ze zemí NATO. Zároveň asistuje Čechům při rozvoji profesionální armády. Britové ve Vyškově školí poddůstojníky z České republiky, z ozbrojených složek některých států NATO i zemí, které se účastní programu Partnerství pro mír. Podle ministra obrany Martina Bartáka půjde nejvýše o 30 lidí. „Máme zájem - i naši spojenci - na pokračování tohoto projektu,“ řekl ministr a připomněl, že Parlament schválil působení Britů ve Vyškově v minulosti už dvakrát.

Návrh týkající se standardů kvality autobusů a vlaků podpořen

Poslanci v prvním čtení podpořili návrh zákona, který upravuje tendry na dopravní obslužnost a stanoví standardy kvality autobusů i vlaků. Zákon se týká pouze dopravy, kterou si objednává stát nebo samospráva a která je hrazena z veřejných zdrojů. Páteří veřejné dopravy má být podle navrhovatelů železnice, z čehož musí vycházet plánování ostatních druhů dopravy.

Z bývalé věznice v U. Hradišti se asi stane muzeum

Sněmovna přes odpor komunistů asi ještě před volbami umožní přeměnit Uherskému Hradišti budovu místní bývalé věznice na muzeum připomínající období totalitních režimů. Lhůtu pro schválení zákona, kterým má město získat bezplatně budovu od státu, dnes zkrátila na polovinu. Z komunistů proti zákonu ohnivě vystupoval bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček, jehož otec byl obžalován z toho, že jako vyšetřovatel StB právě v uherskohradišťské věznici mučil v 50. letech politické vězně.

Bývalá věznice z konce 19. století je kulturní památkou, od roku 1962 není využívána a chátrá. Město by chtělo v části areálu vybudovat muzeum svědomí, další prostory by měly sloužit vzdělávání. Město chce podle poslance ODS Plachého využít dotace z EU.

Grebeníček mimo jiné obvinil spoluautora poslanecké předlohy Jaroslava Plachého (ODS) ze zvrácenosti, ze snahy připomínat jen komunistické zločiny, mluvil o symbolické polistopadové lži a o tom, že je ODS v Evropském parlamentu ve stejné frakci s poslanci, kteří podle něj koketují s fašistickými myšlenkami. Připomněl, že normu nepodpořila ani vláda Jana Fischera, podle ní nesplňuje podmínky nakládání s majetkem státu. Proti nutnosti přijmout zákon se dnes postavila i ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ministerstvo financí by podle ní posvětilo prodej budovy městu za deset až 12 milionů korun namísto původní neakceptovatelné částky 32 či 35 milionů korun. Ministryně podotkla, že pokud by souhlasila s bezúplatným převodem, musela by se zodpovídat z porušení rozpočtových pravidel.

Na proplácení nemocenské se opět nedostalo

Sněmovna dnes počtvrté projednávala zákon z dílny komunistů, který by měl znovu zavést proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Zákonu se věnovala pouze několik minut, pak předsedající jednání přerušil, protože na řadu přišel pevně zařazený bod o stavu životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Kdy se sněmovna k novele vrátí, není zřejmé. Proti návrhu je ODS a TOP 09. Podle exministra ODS Petra Nečase se výdaje státu na nemocenskou ve srovnání s rokem 2007 snížily v roce 2009 téměř o deset miliard korun. Právě Nečas v minulých týdnech zdržoval projednávání novely tak, aby o ní poslanci nemohli hlasovat. Opakovaně přednášel až několikahodinové projevy.

Nadace by mohly mít větší možnosti sloučení s nadačními fondy

Nadace od července zřejmě získají širší možnosti sloučení s nadačními fondy v případě nedostatku majetku. Měly by mít ze zákona rozšířený rozsah aktivit, jimž by se mohly věnovat. Počítá s tím vládní novela zákona o nadacích a nadačních fondech, kterou dnes schválila sněmovna prakticky beze změn. Normu nyní dostane k projednání Senát.

ČSSD prosadila mimořádnou schůzi k zdravotnictví

Šéf sněmovny Miroslav Vlček vyhověl žádosti ČSSD a na čtvrtek 18. března svolal mimořádnou schůzi sněmovny. Na programu bude mít čtyři body týkající se zdravotnictví. ČSSD chce probrat snahu ministerstva zdravotnictví o rušení zdravotních ústavů, výpověď pro bývalého šéfa Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka, prodej brněnské tkáňové banky a privatizace majetku fakultních nemocnic, především středočeských lázní Toušeň, kterých se prý ministerstvo před několika lety rozhodlo zbavit.