Silnice namrzají a kloužou

Praha – Ačkoli se počasí uklidnilo a přestal padat sníh, zůstává situace na silnicích problematická. Jejich povrch namrzá a auta na nich mohou klouzat. Navíc v mnoha regionech na všech silnicích včetně hlavních zůstávají zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu, místy jeho vrstva rovněž zmrzla. Během dne ovšem zřejmě opět začne sněžit.

Již od večera je velmi komplikovaná situace na Vysočině, kde se postupně stala řada nehod na hlavních tazích včetně dálnice D1. Na hlavních tazích zůstává rozbředlý sníh, silnice nižších tříd často pokrývá ujetá vrstva sněhu. Nejsou sice hlášeny nesjízdné úseky, ale řidiči by měli být opatrní.

V sousedním Jihočeském kraji varují silničáři před ledovkou. Nejhorší je situace na Českobudějovicku a Českokrumlovsku, po čtvrteční smršti nehod je ale situace v regionu zatím klidná. Na Šumavě cestáři silnice prohrnují a sypou. Komunikace I. třídy jsou podle nich po chemickém ošetření holé, mokré, někde na nich leží zbytky sněhové břečky. Nejvážnější nehoda se zatím stala v Bechyni, kde zablokovala silnici do Sudoměřic havárie autobusu s osobním autem. Uzavřena byla také železniční trať z Veselí nad Lužnicí do Gmündu, když v Suchdole nad Lužnicí kamion poškodil přejezd a uvázl na něm.

Ve Zlínském kraji v noci nasněžilo, řidiči se s ním setkají především na silnicích nižších tříd. Zejména na Vsetínsku leží místy sněhová kaše do čtyř centimetrů. Dopravu komplikují vyjeté koleje i ujetá nesouvislá vrstva sněhu od dvou do šesti centimetrů. Silničáři rovněž varují před mlhami.