ČSSD zveřejněním fotografií odpůrců zákon neporušila

Praha - Sociální demokraté samotným zveřejněním fotografií svých odpůrců na internetu zákon o ochraně osobních údajů neporušili, nesmí je ale použít k další identifikaci vyfotografovaných lidí. Oznámil to dnes Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). ČSSD včera fotografie sama stáhla, na Facebooku už ale stihla vzniknout antiskupina s desítkami tisíc členů.

Jiří Paroubek v reakci na prohlášení ÚOOÚ uvedl, že očekává omluvu od novin, které psaly, že tím ČSSD porušila zákon. Šéf ČSSD také očekává, že úřad prošetří i fotografie zveřejněné na stránkách www.cssdprotivam.cz, které provozuje ODS. Právníci ČSSD na stránky upozornili v dopise z 8. března, ve kterém požádali úřad o stanovisko ke zveřejnění fotografií narušitelů shromáždění sociální demokracie u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. „Loňská akce ODS tehdy šéfovi úřadu Igoru Němcovi unikla, jsem zvědav, jak bude nyní reagovat,“ dodal Paroubek.

Na akcích, kde vystupuje předseda ČSSD Jiří Paroubek, si jeho lidé fotografují obličeje oponentů vyjadřujících nesouhlas. Socialisté si tímto způsobem prověřují, zda nejsou nespokojení demonstranti placeni konkurenční ODS. První fotografie strana v pondělí zveřejnila na webu v sekci s názvem „Galerie modrého týmu“, ve čtvrtek ale všechny fotografie stáhla.

Postoj sociálních demokratů kritizovala ODS. Předseda Mirek Topolánek postup ČSSD označil za nepřijatelný, strana tím prý vytváří atmosféru strachu. Po zveřejnění informací o fotogalerii ČSSD si odpůrci předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka na sociální síti Facebook založili skupinu s názvem Fotka pro Paroubka. Přihlásilo se k ní již téměř 45 tisíc lidí.

Vydáno pod