Kauza privatizace brněnské tkáňové banky půjde do sněmovny

Praha - Podrobné informace o privatizaci brněnské tkáňové banky mají dostat na stůl i poslanci. Brněnská tkáňová banka by se měla vyčlenit z Fakultní nemocnice Brno už koncem tohoto roku. Záleží ale na tom, jestli společnost Primecell, majoritní akcionář nové společnosti, stihne upravit nové laboratorní prostory. Banka by tak měla změnit svůj název na Národní tkáňové centrum. Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno nejde o žádnou privatizaci. Naopak odborný lékař brněnské nemocnice považuje současnou situaci za selhání managementu.

„Nemocnice neztrácí ani kousek svého majetku, je to typický PPP projekt, který řeší jenom okrajově problém tkáňové banky a její případné rekonstrukce. Hlavně jde o strategické partnerství, to znamená jak fakultní nemocnice, tak státu při vývoji, výrobě a distribuci moderní buněčné terapie,“ vysvětlil ředitel Roman Kraus.

Ředitel brněnské nemocnice odmítá, že by šlo o promyšlený byznys

Rozhovor s Romanem Krausem a Janem Žaloudíkem (zdroj: ČT24)

Dle slov Krause jsou v současné době v České republice tkáňové banky umístěny i v akciových společnostech, jako například Nemocnice České Budějovice nebo Karlovarská krajská nemocnice.

Roman Kraus

Zákony a předpisy, které upravují přípravu, výrobu a distribuci tkáňových nebo buněčných transplantátů, jsou tak přísné v celé Evropské unii, že není možné, aby docházelo k nějakým kšeftům s lidskými tkáněmi. Navíc tkáňové transplantáty jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami jen ve výši oprávněných prokazatelných nákladů, takže tady opravdu nemůže jít o žádný byznys.

Lékař Žaloudník naopak považuje privatizaci za ředitelovo selhání

Naproti tomu podle odborného lékaře brněnské nemocnice Jana Žaloudníka  patří tkáňové banky podobně jako transplantační programy a podobné věci, které mají etické a organizační aspekty, jednoznačně do veřejných rukou. „Strategickým partnerem jsou pro vědu soustavy jako Akademie věd nebo univerzitní pracoviště. Jakákoli účast společnosti může být vítána na dílčím projektu, pokud má co nabídnout. Jinak je to čistě riziková záležitost. Pokládám to za manažerské selhání ředitele fakultní nemocnice,“ dodal.