ČSSD uspěla s žalobou na MAFRu kvůli pirátským stránkám

Praha - ČSSD uspěla u pražského městského soudu s žalobou na mediální společnost MAFRA. Podle dnešního rozsudku má MAFRA v deníku Mladá fronta Dnes (MfD) uveřejnit odpověď sociálních demokratů na článek, který tvrdil, že sociální demokraté zřídili pirátské webové stránky partaje Miloše Zemana. Verdikt zatím není pravomocný, společnost MAFRA se ještě může proti verdiktu odvolat a podle dnešního vyjádření také tak hodlá učinit.

Žaloba ČSSD napadá prosincový článek nazvaný „Straně Miloše Zemana dělá kampaň člen ODS“, ve kterém se objevila věta: „Že jsou z toho sociální demokraté (zatím asi jako jediní) opravdu nervózní, dokazuje fakt, že už zřídili pirátské webové stránky Zemanovy partaje, kde ji zesměšňují.“

„Mladá fronta se ani nesnažila prokázat pravdivost svého tvrzení, že ČSSD zřídila pirátské webové stránky,“ uvedla pro ČT mluvčí soudu Martina Lhotáková a dodala, že samotný pojem „pirátské“ je negativní pojem, a je tedy způsobilý zasáhnout do dobré pověsti sociální demokracie.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Tvrzení, že zřídila stránky www.stranaprav.cz, označuje ČSSD za nepravdivé. Věta se prý dotýká dobré pověsti sociální demokracie, protože je způsobilá navodit dojem, že ČSSD bojuje o voliče nečistými praktikami nebo že se snaží zesměšnit jinou politickou stranu. Dvojice slov „opravdu nervózní“ prý navíc toto nepravdivé tvrzení zesiluje a stranu poškozuje.