V Příbrami ležela ve sněhu novorozená holčička

Příbram - Ve sněhu u garáží v Příbrami byla dnes hodinu po poledni nalezena ani ne 24 hodin stará holčička zabalená jen v lehkých hadřících a košilce. Podle lékařů byla při vědomí, ale silně podchlazená a v ohrožení života. Záchranáři ji převezli na novorozenecké oddělení příbramské nemocnice. Po matce pátrá policie. Za opuštění dítěte by mohla jít až na 5 let do vězení. Je ale možné, že policie případ překvalifikuje i na pokus o vraždu.

„V tuto chvíli je dítě ve stabilizovaném stavu a je postupně zahříváno tak, aby získalo správnou tělesnou teplotu, a následně, aby si ji dokázalo udržet. Nejeví známky patologie, což znamená, že se jedná o jinak zdravého novorozence,“ řekla mluvčí Oblastní nemocnice Příbram Monika Boušková. Doktoři věří, že dítě bude úplně v pořádku. Holčička, které dal personál jméno Anděla, váží 2,80 kilogramu a měří 47 centimetrů.

Novorozence objevil kolemjdoucí muž a přivolal pomoc. Policie na místo povolala i psovoda a hledá další svědky. Ženě hrozí stíhání za opuštění dítěte. Policie ale může případ překvalifikovat i na pokus o vraždu. Matka přitom mohla holčičku odložit do babyboxu, který je v příbramské nemocnici od roku 2008.

Reportáž Ivany Šmelové a Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Podobný případ se šťastným koncem se stal loni v Praze. Na Karlově náměstí tam našla pracovnice úklidové služby podchlazenou holčičku. Dítě někdo odložil u kostela svatého Ignáce na rohu Karlova náměstí a Ječné ulice. Bylo zabaleno v mokrém zakrváceném ručníku a v igelitové tašce.