ČSSD představila svůj program pro sněmovní volby

Praha – V Teplicích skončila jednodenní programová konference ČSSD, na které sociální demokraté představili svůj program pro květnové volby do sněmovny. Hlavním zahraničním hostem byl slovenský premiér Robert Fico, který také jako jediný vystoupil s projevem – hned po úvodním vystoupení předsedy strany Jiřího Paroubka. Ve svém téměř hodinovém projevu Paroubek zdůraznil, že sociální demokraté dokážou vybojovat takové změny, které přivedou Česko během následujících 15 let mezi deset zemí s nejvyšším životním standardem v rámci EU.

„Chceme ve vedení země změnu!“ prohlásil Paroubek. Zkritizoval předchozí vládu Mirka Topolánka a současně varoval před návratem ODS a TOP 09 k moci. Přítomní delegáti ho během projevu několikrát přerušili potleskem.

„Budu bojovat za vaši lepší budoucnost,“ slíbil Paroubek. „Obnovíme solidaritu bohatých s chudými spravedlivou daňovou progresí,“ zněl další slib včetně toho, že ČSSD zruší rovnou daň. Sociálnědemokratický předseda se dále zavázal, že na prvním zasedání vlády po vítězství v květnových volbách nechá schválit návrh na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví a předloží ho poslancům. Stejně tak slíbil důchodcům mimořádný důchod ve výši 2 400 korun.

Reportáž Lukáše Dolanského a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Paroubek: Naše plány nejsou rozmařilé

Ovšem Paroubek zároveň odmítl, že by plány ČSSD byly rozmařilé. Pokud nastane ekonomické oživení v USA, západní Evropě a zejména v Německu, pocítí to příznivě i česká ekonomika, což podle něj vytvoří i vyšší daňové příjmy. Současně nastínil, kde chce vzít peníze na své plány pro oživení ekonomiky.

Při výpočtech Paroubek postupoval takto: z evropských fondů očekává příliv až 750 miliard korun, domácí i zahraniční investice mohou představovat stamiliardy korun, desítky miliard mají přinést peníze z prodeje emisních povolenek. V řádu desítek miliard chce čerpat výhodné úvěry z Evropské investiční banky a směřovat je na projekty veřejného sektoru, další desítky miliard mohou přinést podle jeho představ soukromé zdroje v rámci projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru. Další peníze chce najít ve finančních rezervách státních podniků, z nich by chtěl financovat například výstavbu domů pro seniory.

V úvodním projevu slíbil Paroubek boj proti korupci, jistoty a stabilitu. „Zavazuji se, že českým občanům již nikdo nebude moci vystavit Opencard,“ řekl v narážce na sporný projekt stejnojmenné víceúčelové karty, který se ukázal být předražený.

Hned po předsedovi ČSSD vystoupil slovenský premiér Robert Fico, který se s delegáty podělil o své zkušenosti z vládnutí na Slovensku. Sociálním demokratům také blahopřál k dosaženým politickým výsledkům, což vysvětloval tím, že sice zásadně nečte slovenský tisk, ale každé ráno prolistuje dva české deníky, které nejsou ČSSD nakloněny. „A když vidím tu lavinu útoků proti vám, tak si říkám: Jirkovi a jeho přátelům v české sociální demokracii se musí opravdu v České republice dařit!“ podotkl Fico. Slovenský premiér si pochvaloval i některé ekonomické výsledky své vlády. „Můžu s potěšením konstatovat, vážení přátelé, že Slovensko má dnes druhý nejnižší veřejný dluh v rámci eurozóny a šestý nejnižší dluh v rámci celé Evropské unie na úrovni 39 procent,“ prohlásil.

Předvolební program schválili delegáti bez diskuze

Po slovenském premiérovi se k řečnickému pultíku postupně vydali Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Michal Hašek nebo David Rath, kteří představovali jednotlivé části programu ČSSD pro sněmovní volby. Část věnovanou korupci přednesl Martin Pecina, který je ministrem vnitra ve Fischerově vládě, bude také lídrem ČSSD na kandidátce v Praze. Delegáti konference příležitost k diskuzi nedostali, po příspěvku posledního stínového ministra vyzval místopředseda strany Lubomír Zaorálek k hlasování, celý sál hlasoval jednomyslně.

Program zdůrazňuje rovné šance pro všechny dosáhnout vyšší životní úrovně a aktivní hospodářskou a finanční politiku jako protikrizové opatření. Volebním hitem zůstává zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách, s nímž ČSSD vyhrála už krajské volby v roce 2008. Pro voliče bude program k dispozici v 35stránkové brožuře s předmluvou Jiřího Paroubka.

Konferenci provázejí od rána protesty ekologů

Programovou konferenci v Teplicích přitom provázejí už od rána protesty ekologických aktivistů bojujících za zachování územních limitů pro těžbu hnědého uhlí na severu Čech.

Čtveřice lezců vyvěsila před 09:00 přímo na Krušnohorské divadlo, kde se konference koná, obří transparent s otázkou: „Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?“. Další aktivisté pak v okolí divadla rozdávají letáky. Na místě se sešlo několik desítek protestujících, kteří drží transparenty s nápisy jako třeba „Chcete zdravou budoucnost Litvínova!“, „Tykáte si s Tykačem?“ nebo „Volili jsme zachování limitů těžby“. Na místě je policie i hasiči, transparentu si nevšímají. Podnikatel Pavel Tykač je spoluvlastníkem společnosti Czech Coal, která usiluje o prolomení limitů.