Armádě chybí peníze na nákup vybavení pro obranu země

Praha – Splátky zbrojních zakázek vysávají rozpočet armády natolik, že nemá peníze na nákup vybavení nezbytného k obraně země. Nejméně příštích 5 let budou například muset vojáci vystačit se starými sovětskými radiolokátory, které slouží armádě už přes 30 let. Podle náčelníka Generálního štábu armády Vlastimila Picka sice není situace přímo kritická, armáda ale obměnu vybavení potřebuje. Dva klíčové radiolokátory v Sokolnici a Nepolisech zaplatilo NATO.

Česká republika do radarů zatím investovala jen minimálně. Investice do deseti menších mobilních zařízení se totiž pohybuje kolem pěti miliard, které ale armáda nemá. Jen za pronájem Gripenů totiž ročně platí dvě miliardy korun. Při sjednávání kontraktů navíc nikdo nekalkuloval s ekonomickou krizí a následnými škrty, které srazily rozpočet na nákupy o třetinu.

Na nové radary bude mít armáda nejdříve v roce 2015

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

„Nemůžeme a nechceme rezignovat na toto úsilí, nicméně budeme muset tuto iniciativu odložit v čase,“ uvedl náměstek ministerstva obrany Tomáš Perutka. Podle Picka dojde k přezbrojení armády novými radary nejdříve kolem roku 2015. S omezeným rozpočtem navíc musí armáda vyjít letos i příští rok.

„Investiční rozsah nepřekračuje částku 10 miliard korun. Je potřeba zdůraznit, že více než 80 procent z tohoto objemu vytváří naše závazky z minulých let,“ dodal Perutka.