Kovářová: Oběti justičních omylů budou odškodněny rychleji

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová chce, aby oběti justičních omylů byly odškodněny rychleji. Píšou to Lidové noviny. Podle Kovářové by měl stát umět napravit svoje chyby a omluvit se za ně. Jako první pocítil změnu bývalý ruský bankéř Ilja Staševskij, kterému resort nabízí za smír 40 tisíc korun. Podle Ústavního soudu byl v Česku vězněn nezákonně. V jeho vlasti ho vyšetřovatelé viní ze zpronevěry v přepočtu skoro pěti miliard korun.

Chci odškodnit každý nezákonný případ vazby," zdůraznila deníku ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Když podle ní stát udělá chybu, musí umět se omluvit a napravit ji.

Ruský bankéř by měl být odškodněn

Jako první pocítil změnu v přístupu k obětem nezákonných verdiktů bývalý ruský bankéř Ilja Staševskij, jemuž české ministerstvo spravedlnosti nabízí za smír 40 tisíc korun. Podle Ústavního soudu byl Staševskij v Česku nezákonně vězněn. Vyšetřovatelé v jeho vlasti viní Staševského ze zpronevěry asi 231 milionů dolarů (téměř pět miliard korun). Staševskij žádá od Česka odškodné ve výši 200 tisíc korun za nemajetkovou újmu. Ministerstvo spravedlnosti dosud odmítalo nárok uznat.

Ministryně, která o vyplacení i výši částečné náhrady Staševskému rozhodla, vnímá svůj krok jako precedens: „Dokud na to budu mít vliv, budu postupovat kontinuálně. Mohu potvrdit, že odškodníme všechny případy, u nichž se potvrdí nezákonnost vazby.“

Změnu přístupu může úřad Kovářové stvrdit hned v dalším podobném případě - na stůl ministerstva míří žaloba bývalé náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové, která se za zhruba měsíční nezákonný pobyt ve vazbě domáhá po státu pěti milionů korun.

Jourovou vinila policie z toho, že přijala od starosty Budišova na Třebíčsku Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu zámku v Budišově. Její stíhání ale bylo zastaveno s tím, že se skutek, pro který byla obviněna, nestal.