Pražané, u telefonu Paroubek. Víte, koho volit?

Praha - Pokud se obyvatelům Prahy v příštích dnech a týdnech představí po zazvonění telefonu ve sluchátku například Jiří Paroubek, s velkou pravděpodobností nepůjde o pouhý vtip. Sociální demokraté včetně stranických špiček plánují totiž podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) největší kontaktní kampaň za posledních 20 let, při níž hodlají během následujících dvou měsíců obvolat čtvrt milionu domácností v Praze. Strana si klade za cíl získat nerozhodnuté voliče. Podle manuálu, který v těchto dnech dostávají řadoví členové strany na speciálních předvolebních setkáních, začne kampaň v pondělí.

Plán zní jednoduše: straníci se mají lidí, jimž se dovolají, ptát, koho chtějí volit. Pokud dotázaní uvedou, že ČSSD, zanesou jejich jména do databáze pro podzimní komunální volby. Když řeknou jinou stranu, mají se volající rozloučit a zavěsit. Pokud odvětí, že ještě nevědí, zavolají jim sociální demokraté před volbami znovu.

Kvůli kampani si vedení ČSSD pořídilo speciální call centrum, pravděpodobně v pražských Dejvicích. Odměnou za službu ČSSD bude straníkům 70 korun na hodinu. Volat budou ve čtyřhodinových směnách. Přihlásit se může každý, ale pod jednou podmínkou: nesmí mít vadu řeči. Celé grémium ČSSD zasedne za stolek v call centru 28. a 29. března.

Paroubek zatím telefonické oslovení voličů přímo nepotvrdil

Paroubek zatím oficiálně nechce plán ještě úplně potvrdit, píše Mladá fronta Dnes. „Jsou to zatím jen úvahy,“ uvedl předseda sociálních demokratů. Podobně voliče kontaktoval v roce 2002 tehdejší šéf ODS Václav Klaus, a to ze záznamníku. U voličů však narazil, a kampaň proto zastavil.

S kampaní přišli podle MfD poradci z americké agentury PSB, která pro ČSSD dlouhodobě pracuje. Nápad prosazuje předseda strany Jiří Paroubek. Členové ČSSD se však bojí, že Pražany budou telefonáty spíše obtěžovat. „Tak určitě to někoho obtěžovat bude, ale my budeme volat těm lidem, kteří se nám sami přihlásí, že mají zájem o informace,“ reagoval na obavy Paroubek.

V Teplicích právě probíhá programová konference ČSSD, na které chtějí sociální demokraté představit program pro květnové volby do sněmovny. Hlavním zahraničním hostem bude slovenský premiér Robert Fico, který také jako jediný vystoupí s projevem – hned po úvodním vystoupení předsedy strany Jiřího Paroubka. Přenos z konference ČSSD nabízí ČT24 v přímém přenosu od 9:30.