Sníh opět komplikuje dopravu, v pondělí se přidá ledovka

Praha - Na severu Čech napadlo do rána až 15 centimetrů čerstvého sněhu, na východě Čech přibylo kolem pěti centimetrů. Nový sníh zhoršil sjízdnost silnic i na severu Moravy a na jihu Čech. Silný nárazový vítr vytváří na silnici závěje. Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností, i na hlavních tazích totiž leží sníh a vozovky kloužou. Husté sněžení navíc výrazně zhoršuje viditelnost, a přibývá proto dopravních nehod. Meteorologové upozorňují na silný vítr a tvorbu sněhových jazyků. Varování se týká všech krajů. Od pondělka se bude tvořit na silnicích i ledovka.

Zejména v oblasti Krkonoš a Jizerských hor komplikovalo dnes dopravu neustávající sněžení. I na hlavních tazích zůstával ležet sníh, který při teplotách jen těsně nad bodem mrazu klouzal. Policisté vyjížděli během dne k několika dopravním nehodám na Jablonecku a Semilsku, většinou se ale obešly bez zranění. V Lučanech nad Nisou zablokoval cestu na silnici třetí třídy autobus, který nedokázal vyjet stoupání, problémy v kopcích mají také kamiony.

Na jihu Čech od rána sněží, zejména na Prachaticku vítr na silnicích vytváří sněhové jazyky, místy závěje. Zatímco silnice udržované chemicky jsou podle dispečinku zimní služby cestářů mokré se zbytky sněhové břečky, na ostatních leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Sněžení či sněhové přeháňky komplikují dopravu i na některých místech Zlínského kraje. Kvůli srážkám je například na Valašsku snížená viditelnost.

Na většině území Moravskoslezského kraje komplikuje dopravu sněžení nebo sníh s deštěm. V Opavě museli silničáři uzavřít kvůli vodě na vozovce pod železničním mostem silnici mezi Kylešovicemi a Komárovem. Jinak jsou všechny komunikace sjízdné se zvýšenou opatrností. Stav většiny silnic označují cestáři jako naléhavý, nebo dokonce mimořádně naléhavý.

Vydáno pod