Na Slovensku se nejvíc krade Škoda Octavia

Bratislava - Na Slovensku loni zloději aut ukradli nejméně aut od roku 1991. Policie tam zaznamenala minulý rok 3 779 krádeží aut, předloni to bylo více než 4 100 vozidel. Počet objasněných krádeží také opět stoupl, v minulém roce policisté vyřešili více než čtvrtinu případů. Mezi zloději je stále oblíbená škodovka, která tvoří více než třetinu loni ukradených aut, největší zájem byl o model Octavia.

Oproti roku 2008 však počet ukradených škodovek klesl zhruba o 27 procent. Český výrobce aut má dlouhodobě největší podíl na slovenském automobilovém trhu.

Na předních příčkách oblíbenosti mezi zloději se tradičně drží také německý Volkswagen. Nejméně se naopak kradly japonské nebo korejské značky jako například Mazda, Nissan či Kia.

Výrazně však v minulém roce stouply krádeže dražších vozidel německých výrobců Audi, BMW a Mercedes. Počet odcizených aut těchto značek dosáhl 432 kusů, meziročně tak vzrostl o 60 procent.

Objasněnost případů krádeží vozidel na Slovensku se loni již třetí rok po sobě zvýšila a přesáhla 25 procent. Je však výrazně nižší než v roce 1990, kdy se policii podařilo vyřešit více než polovinu krádeží aut.

Česká policie za rok 2009 zaznamenala 13 954 krádeží aut, z toho zatím objasnila více než 2 280 případů a oproti předloňskému roku se počet krádeží automobilů v Česku snížil o 4 057.

Vydáno pod