Na jihu Čech se místy tvoří ledovka, jinde sněhové jazyky

Praha - Ledovka dnes může překvapit řidiče na jihu Čech, jinde se vlivem silného nárazového větru tvoří sněhové jazyky. Podle výstrahy meteorologů s nimi řidiči musejí počítat až do pondělí. Na horách by v nárazech mohl vítr dosáhnout až 100 kilometrů za hodinu. Ve středních Čechách se vyskytují dešťové přeháňky a fouká nárazový vítr. Na horách napadlo během noci do 4 centimetrů nového sněhu. Sněhové jazyky se tvoří i na dalších místech hradeckého a Pardubického kraje. Meteorologové odvolali varování před smogem na Ostravsku a Karvinsku. Na Sněžce v Krkonoších v noci na dnešek foukal vítr o síle orkánu. V nárazech dosahoval rychlosti až 115 kilometrů v hodině.

Silný vítr zaznamenaly meteostanice i v dalších oblastech Krkonoš a Krušných hor. „Na Fichtelbergu dosahovala průměrná rychlost větru 72 kilometrů v hodině, v nárazech až 112 kilometrů v hodině, na Sněžce byla průměrná rychlost až 115 kilometrů v hodině, což je podle Beaufortovy stupnice síla orkánu,“ informoval ČHMÚ. Na Milešovce dosáhl vítr až 100 kilometrů v hodině.

Na Vysočině dnes vane silný nárazový vítr, ve vyšších polohách se budou podle výstrahy meteorologů tvořit až do pondělního večera sněhové jazyky. Teplota vzduchu se pohybuje kolem bodu mrazu, hrozí proto tvorba ledovky.

Ve vyšších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje se vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky, přes noc v některých oblastech napadlo až pět centimetrů sněhu.

Silnice na Valašsku byly dnes ráno sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Dopravu v regionu komplikují sněhové přeháňky i slabý vítr, dohlednost je vlivem srážek snížena.

Silničáři na severu Čech varují před silným větrem, který hlavně v horských oblastech může na silnicích vytvářet sněhové jazyky. Motoristé také musí ve vyšších polohách počítat se sněhovými přeháňkami, v níže položených oblastech od rána prší.

Meteorologové odvolali varování před možným výskytem smogové situace na Ostravsku a Karvinsku. Ve městech se zlepšily rozptylové podmínky. Na většině stanic během víkendu klesly hodnoty prachu v ovzduší pod limit. Jediným problematickým místem, kde je limit nadále překročen téměř dvojnásobně, je ostravský obvod Radvanice a Bartovice.