Komunistický svaz mládeže měl obnovující sjezd

Praha - V Praze se v sobotu uskutečnil obnovující sjezd Komunistického svazu mládeže. Ministerstvo vnitra přitom občanské sdružení v říjnu roku 2006 rozpustilo, pražský městský soud ale letos v lednu rozhodnutí zrušil. Ministerstvo svaz rozpustilo kvůli obsahu jeho programu uveřejněného na internetových stránkách. Podle úřadu program propagoval myšlenky směřující k odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení společenským vlastnictvím.

Podle mladých komunistů ale ministerstvo postupovalo v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu a s jeho právem vyhledávat a šířit informace a svobodně se sdružovat.   

V březnu 2008 ještě soud žalobě svazu nevyhověl, dospěl totiž k závěru, že rozhodnutí ministerstva bylo v souladu se zákonem. Nejvyšší správní soud pak ale na základě kasační stížnosti KSM nařídil žalobu znovu projednat. V lednu pak pražský městský soud rozhodnutí o rozpuštění svazu zrušil.    

V tiskové zprávě členové KSM uvedli, že obnovení činnosti svazu chápou jako „veliké vítězství nejen komunistického hnutí, ale i všech demokratických a pokrokových sil v ČR“. Členové svazu zároveň vyzvali k boji proti antikomunistickým a protidemokratickým kampaním a opětovným snahám o zrušení KSM a KSČM.