V Olomouci zaplatí řidiči za parkování přes SMS

Olomouc - Řidiči v Olomouci zaplatí v blízké budoucnosti za parkování i prostřednictvím svého mobilního telefonu. Stačí, když na předem stanovené číslo pošlou textovou zprávu s jednoduchým kódem. Nová služba začne platit koncem letošního května. Řidiči v placené zóně ve středu Olomouce mohou odstavit svoje auto na nejdéle dvě hodiny. K dispozici mají více než dva tisíce parkovacích míst. Prostřednictvím SMS mohou už od poloviny loňského roku platit za parkování například řidiči v Hranicích. O zavedení tohoto systému uvažuje také Prostějov.

Za parkování mohou v Olomouci řidiči zaplatit dvěma způsoby, buď si koupí lístek v jednom z devětadvaceti automatů, nebo krátkodobou kartu, která je k dostání v trafikách.

„Je to způsob, který je nevyhovující z hlediska časové náročnosti. Řidič musí dojít k nějakému parkovacímu automatu. Zároveň musí mít připravené mince, které je automat schopen akceptovat,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Jiří Martinák (ODS).

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Řidiči se často vymlouvají na to, že nevědí, kde automat je, nebo nemají drobné, případně jim přístroj prostě lístek nevydal. Za odstavení auta tady zaplatí jen asi třicet procent motoristů.

Podle tiskové mluvčí olomoucké městské policie Lenky Proškové je většina řidičů, kteří si parkovací lístek nezakoupí.

Magistrát proto přišel s novinkou. Za parkování budou řidiči platit i pomocí SMS. „Nebudou závislí na parkovacích automatech, které samozřejmě nemohou být všude,“ doplnil Martinák.

Městští strážníci budou vybaveni speciálním zařízením, které dokáže vysledovat, zda řidič zaplatil. Hodina parkování stojí v Olomouci deset korun. V loňském roce město za parkovné vybralo dvanáct a půl milionu.