Českem se prohnala sněhová bouře – na řidiče čeká sníh, vítr i náledí

Praha – Noční sněhová bouře způsobila vážné dopravní problémy ve většině regionů, nejvíce zasáhla střední Čechy a Prahu. V Ústeckém kraji byly dnes kvůli přívalům sněhu a silnému větru uzavřeny čtyři silnice na Chomutovsku. Silničářům se ještě dopoledne podařilo všechny zavřené úseky zprůjezdnit. Provoz zkomplikovala také řada dopravních nehod. Závěje a sněhové jazyky nezvládly desítky řidičů, problémy tradičně hlásila Vysočina nebo Ústecko a Karlovarsko. Do úterního dopoledne nasněží v západní části republiky dva až 15 centimetrů sněhu.

Během noci napadlo v Ústeckém kraji až 30 centimetrů sněhu. Na řadě míst, zejména na Děčínsku, je na silnicích náledí, v celém regionu silně fouká a na horách se může vyskytovat „bílá tma“. Silničáři kvůli sněhu a větru ráno uzavřeli čtyři silnice včetně hlavního tahu z Chomutova na přechod Hora svatého Šebestiána. Dopoledne se podařilo všechny zavřené úseky zprůjezdnit. Od noci se nedalo například jezdit mezi Horní Halží a Klínovcem, byla uzavřena i silnice mezi obcemi Měděnec a Přísečnice. Noční vichřice způsobila starosti také energetikům. Zvýšenou poruchovost měli na Děčínsku a Českolipsku.

V Karlovarském kraji komplikují dopravu ve vyšších polohách sněhové jazyky a závěje, které na silnicích vytváří vítr. Nejhorší situace byla na hlavním tahu z Karlových Varů do Sokolova. Silný vítr celý den dělá problémy hlavně na horách, kde se tvoří závěje. Silničáři tam musejí vyjíždět každou hodinu. Noční bouře způsobila také výpadky elektřiny, a tak se po ránu nerozsvítily žárovky v Podkrušnohoří, na Chebsku a Sokolovsku.

Noční sněžení provázené silným nárazovým větrem způsobilo na Vysočině řadu dopravních komplikací. Podle dispečera krajských silničářů Dalibora Tomšů bylo celkem nasazeno 122 sypačů a 68 traktorových radlic. Hromadná nehoda pěti aut blokovala provoz na dálničním přivaděči u Jihlavy. Sněhové závěje zastavily po ránu na téměř tři hodiny dopravu na železniční trati v úseku Nové Město na Moravě - Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku. Hasiči v několika případech odstraňovali stromy spadlé na vozovku. Kluzká vozovka a sněhové jazyky byly i během odpoledne příčinou řady dopravních nehod.

V Libereckém kraji napadlo deset až 20 centimetrů nového sněhu. I na
hlavních tazích včetně rychlostní silnice z Liberce na Prahu ležel sníh. Oproti sousedním regionům se řidiči nemusí utkávat s větrem, přesto musí být velmi opatrní, protože sníh pokryl všechny tahy.

V Krkonoších bojovali obecní silničáři z Horní Malé Úpy nejen s dvaceti centimetry nového sněhu, ale především s vlastní technikou. Horní Malá Úpa na Pomezních boudách se sněhem bojuje pravidelně a má jen jednu sněžnou frézu. Zastaralá technika tam komplikuje život silničářům i řidičům. 

Na namrzlých a zasněžených silnicích havarovala dnes ráno na severní Moravě řada aut. Posádky záchranné služby zasahovaly u šesti nehod a ošetřily celkem devět zraněných. Nejhorší situace panovala v Ostravě, kde přivolali záchranáře během necelé hodiny ke třem haváriím.

V Pardubickém kraji přes noc sněžilo a během dne se tvoří mírné sněhové jazyky. Cestáři na ně upozorňují v regionu Hlinska, Lanškrouna, Žamberka, Poličky a Moravské Třebové. Změna počasí způsobila komplikace na silnicích. Hasiči a policisté vyjížděli k množství dopravní nehod, které se obešly bez vážných zranění.

Na jihu Čech, kde přes noc napadlo až deset centimetrů sněhu, byla nejhorší situace na Českokrumlovsku. Silnice kolem Lipna nad Vltavou, Frymburku a Českého Krumlova byly téměř nesjízdné. Auta po ránu havarovala například v Jindřichově Hradci, Třeboni, Křemži a v Rudolfově.

V řadě dalších regionů jsou na silnicích sněhové jazyky. Vyskytovat se mohou v krajích Plzeňském, Jihočeském a Královéhradeckém. Sníh, který místy namrzá, komplikuje dopravu a působí nehody zejména v Moravskoslezském kraji, ale také v Olomouckém a Středočeském kraji.

  • Hromadná nehoda pěti aut blokovala provoz na dálničním přivaděči u Jihlavy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1501/150045.jpg
  • Auto na zasněžené cestě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1500/149955.jpg
  • Údržba silnice v Horní Malé Úpě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1501/150086.jpg