Česká televize uvede dokument o záchranářích

Praha – Česká televize zítra večer odvysílá dokument o lidech, kteří zachraňují životy spoluobčanů při haváriích, zraněních a nehodách. Film s názvem „Nás se bojí zubatá“ zobrazuje nejen jejich náročnou práci, ale i to, jak se záchranáři vypořádávají s rizikem syndromu vyhoření. „Nejsem velkým příznivcem investigativních dokumentů, šlo mi spíš o to vzdát hold lidem, kteří tuto těžkou práci dělají. Během týdne, kdy jsme dokument točili, jsem chtěl hlavně zdůraznit náročnost záchranářské práce,“ podotkl režisér Martin Štoll. V úterý 16. března dokument odvysílá ČT2 v deset hodin večer.

Režisér natočil dokument především proto, že se ve svém životě ocitl v podobné situaci. Sedm let pracoval v České televizi jako dramaturg a pocit vyhoření také pocítil. „Přijal jsem to jako výzvu, že je to téma, které se týká i mé osoby, ale v kulisách záchranářství může vypadat daleko atraktivněji,“ dodal.

Jeden z aktérů dokumentu je i zdravotnický záchranář Ivan Prchlík. Na záchranku nastoupil v roce 1982, ale již v roce 1990 musel odejít. „V tu chvíli jsem měl pocit, že mi práce už nic nepřináší, že ji přestávám dělat dobře,“ podotkl Prchlík.

Společnost nám nedává příležitosti cítit se jako profesionálové

Dle jeho slov přináší záchranářská práce velkou zátěž ze dvou hledisek. „To první je, že my s každým pacientem prožijeme část jeho životního příběhu. Zdravotníci v nemocnicích jsou na tom trochu lépe, protože ho vidí samotného, ale my ho vidíme v kulisách jeho vlastního prostředí. Proto všechny ty příběhy, které si na sebe za den služby naložím, si s sebou nesu dál. A druhá věc je, že společnost od nás žádá, abychom se chovali jako profesionálové, ale přitom nám nedává mnoho příležitostí, abychom se tak také mohli cítit,“ dodal záchranář.

Záchranná služba
Zdroj: ČT24