Vystavovatelé kritizují pražský magistrát kvůli Inchebě

Praha - Firmy zabývající se výstavnictvím založili sdružení na jeho podporu. Sdružení vzniklé na popud společnosti Beauty Expo, jehož aktivity souvisejí mj. s pořádáním veletrhu World of beauty and spa na výstavišti v Letňanech, se nelíbí řešení stávající situace ze strany magistrátu hlavního města. Sdružení, jehož členy budou podle předsedkyně Silvie Georgievové především odborníci se zkušenostmi v oboru, požaduje například rozvázání smlouvy s firmou Incheba na pražském Výstavišti. Sdružení navazuje na petici za ukončení činnosti Incheby na Výstavišti, kterou rovněž iniciovala firma Beauty Expo.

Společným tématem pro zúčastněné členy se stala kritika cenové politiky společnosti Incheba po požáru Průmyslového paláce v říjnu 2008. Přestože Incheba poskytuje vystavovatelům méně prostoru, požaduje od nich stále stejné částky za pronájem. „Nám je v podstatě jedno, jestli se to jmenuje Incheba. Kdokoliv by deset let blokoval činnost podnikatelským oborům, pak je to špatně,“ uvedla pro ČT Silvie Georgievová.

Mluvčí společnosti Incheba Radovan Ježovič:

„Za sdružením stojí bývalá zaměstnankyně Incheby Praha, která musela odejít. A lidé, kteří tu byli prezentováni na tiskové konferenci, mají pro nás velmi pochybnou minulost.“

Sdružení již zahájilo jednání s pražským magistrátem a požaduje od něj jasné stanovisko. Zároveň od zastupitelů žádají řešení situace na letňanském výstavišti, kde kvůli majetkovým sporům hrozí úplný konec vystavovatelství. Zároveň také kritizuje magistrát, že oddaluje řešení těchto problémů a že nedokáže řešit související situaci okolo přestěhování Slovanské epopeje do Prahy.

Incheba vs. Beauty Expo - spor kvůli dluhu?

Kromě Georgievové by měl být členem sdružení architekt Tomáš Kulík, který se už dříve podílel na některých plánech na rozvoj areálu Výstaviště v Praze 7. Kteří další lidé by se měli na fungování sdružení podílet, nechtěla Georgievová uvést. Pouze řekla, že tito lidé nestojí za žádnými firmami, které by chtěly v tomto resortu prosazovat své zájmy.

Georgievová dříve spolupracovala se společností Incheba, která je v současnosti nájemcem Výstaviště. V minulých měsících pak jednala za organizátory veletrhu Beauty Expo, kteří měli s Inchebou několik sporů. Podle mluvčího Incheby Radovana Ježoviče dluží organizátoři Beauty Expo Inchebě dosud peníze za konání podzimního veletrhu. Ti to ale popírají. Ježovič také Georgievovou podezírá z toho, že vůči Inchebě využívá informací, které nabyla v době, kdy pro Inchebu pracovala.

PVA Letňany
Zdroj: ČT24
Vydáno pod