V kauze Kuřim padla první ústavní stížnost

Brno - První ze šesti lidí pravomocně potrestaných v takzvané kuřimské kauze týrání dětí se obrátil na Ústavní soud se stížností proti svému potrestání. Údajně by mělo jít o Jana Turka, který si odpykává pětiletý trest. O podání stížnosti informovala mluvčí soudu Jana Pelcová, která v tiskové zprávě uvedla Turkovy iniciály.

Turek ve stížnosti mimo jiné tvrdí, že soudům chyběly důkazy a jejich rozhodování ovlivnila „masáž“ hromadných sdělovacích prostředků. „Podle stěžovatele se obecné soudy při svých závěrech o spáchání trestných činů opřely pouze o své úvahy bez potřebného prokázání těchto trestných činů provedenými důkazy,“ uvedla mluvčí soudu Jana Pelcová. Stížnost dostal na starost soudce Jiří Nykodým.

Odsouzený si stěžuje i na údajné porušení principu presumpce neviny. Vadí mu například to, jak se předseda senátu krajského soudu vyjadřoval v rozhovorech v médiích. Porušení svých základních práv spatřuje Turek i ve složení senátu krajského soudu.

Soudy muže potrestaly za týrání svěřené osoby ve formě spolupachatelství a ublížení na zdraví. Spolu s dalšími pěti lidmi údajně z nejasných pohnutek mučil a krutě trestal dva chlapce. Mezi odsouzenými, kteří si odpykávají tresty od pěti do deseti let vězení, jsou také matka a teta chlapců.

Na Ústavní soud se již dříve obrátila další odsouzená Barbora Škrlová, která zpochybňovala svou vazbu. Turkova stížnost se ale jako první týká podstaty věci a navazuje na dosavadní rozhodnutí Krajského soudu v Brně, Vrchního soudu v Olomouci a Nejvyššího soudu.