V Brně chtějí snížit provoz v centru

Brno - V centru Brna chtějí snížit provoz pomocí záchytného parkování. Systém plánují zástupci brněnské radnice vyzkoušet u Ústředního hřbitova. Tamní parkoviště má být první, kde řidič bude moci auto zaparkovat a zároveň dostane se slevou jízdenku na hromadnou dopravu. Pravidla parkování ani ceny jízdného zatím nejsou dohodnuty. Projekt má za úkol připravit dopravní podnik, řekl novinářům brněnský zastupitel Pavel Sázavský (ČSSD).

Parkování u Ústředního hřbitova je pro řidiče k dispozici zdarma. Podle Sázavského však nic motoristy nemotivuje, aby tam auto odstavili a dál pokračovali hromadnou dopravou, když zaparkování není s cestováním v MHD nijak propojeno. Představuje si, že by město parkování zpoplatnilo, ale s dokladem o zaparkování by řidič mohl cestovat hromadnou dopravou zdarma nebo za výhodnějších podmínek. U Ústředního hřbitova zastavují dvě autobusové a dvě tramvajové linky.

V centru Brna mají s parkováním problémy dlouhá léta. Rok od roku se však zhoršuje i situace na silnicích a pomalu popojíždějící kolony nejsou výjimkou. Systém Park and Ride, známý ze západoevropských zemí, má počet aut v centru snížit.