Rath odmítá ministerské křeslo ve vládě s Kalouskem

Praha - Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) by odmítl funkci ministra zdravotnictví, pokud by měl ve vládě zasedat také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousk. Podle svého vyjádření pro novináře se hejtman obává kontraproduktivnosti takové situace. Zároveň by nevstoupil do kabinetu, který by byl koaliční s ODS.

„Nechtěl bych být ve vládě, ve které personálně sedí pan Kalousek, protože mám pocit, že by to nebylo produktivní, že my dva bychom se ve vládě nesnesli a že bychom jenom zdržovali jednání vlády častými interpersonálními konflikty,“ uvedl Rath. „Když lijete vodu do ohně, tak to nikdy nedělá úplnou dobrotu. Víte, že tyto dva živly se nemají moc v lásce,“ poznamenal. Sebe prý považuje spíše za oheň. „Jak se říká dobrý sluha, špatný pán,“ dodal v nadsázce.

David Rath:

„V tuto chvíli musím znovu zopakovat, že se příliš nekloním k tomu, že bych měl po roce a půl opustit vedení Středočeského kraje. Ale znovu opakuji, že definitivní rozhodnutí padne po volbách.“

I nadále zůstává Rath stínovým ministrem zdravotnictví za ČSSD, ale o tom, zda se tohoto úřadu v případě volebního úspěchu sociální demokracie zhostí, ještě není rozhodnuto. „Samozřejmě bude záležet na tom, jaká bude koalice, kdo v té vládě bude. Já nebudu ve vládě v žádném případě, pokud bude koaliční s ODS. To říkám rezolutně a jednoznačně,“ uvedl další ze svých podmínek.

Podle Mladé fronty Dnes je jedním z žhavých kandidátů na ministra zdravotnictví Rathův dlouholetý spolupracovník a současný šéf České lékařské komory Milan Kubek. Rath k tomu řekl, že s Paroubkem už několik týdnů probírá různé varianty, Kubek ale podle něj v tuto chvíli není osobou, o níž by předseda ČSSD vážně uvažoval. „Nepochybně zaznívá celá řada jmen, já skutečně nevím, kam se to v dalších týdnech posune,“ uvedl.