V píseckém babyboxu byla dvouměsíční holčička

Písek - Do babyboxu v písecké nemocnici někdo v pondělí před osmou hodinou večer odložil téměř dvouměsíční holčičku. Dítě bylo čistě oblečené a mělo u sebe položenou lahev s mlékem. V nemocnici holčičku pojmenovali Gabriela Písecká, křestní jméno má po manželce zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse. Miminko váží 3900 gramů a je v pořádku. Nyní lékaři dělají potřebná vyšetření a podle jejich výsledku si zřejmě Gabrielu příští týden převezmou sociální pracovníci z městského úřadu.

Holčička se pravděpodobně narodila mimo nemocnici, protože nemá patrné očkování po tuberkulóze. Ve zdravotnických zařízeních se děti proti TBC očkují automaticky. Lékaři její věk odhadují na šest týdnů až tři měsíce. „Musela se narodit v době, kdy se v nemocnici instaloval babybox,“ poznamenal ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Jedná se o vůbec první odložené miminko v jihočeských babyboxech. V kraji zatím fungují tři. Vedle Písku, kde je zařízení od 11. ledna, ještě ve Strakonicích a Jindřichově Hradci. Celkem jde už o jedenatřicáté odložené dítě v České republice.

Telefonát Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Babybox je i ve středočeské Příbrami. Přesto tam někdo minulý pátek odložil novorozené dítě na málo frekventovaném místě nahé do sněhu. Holčičku naštěstí včas objevil kolemjdoucí muž.

Vydáno pod