Pražské Allegro se může i letos chlubit michelinskou hvězdičkou

Praha - Pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons už podruhé obhájila jednu hvězdičku v prestižním francouzském gastronomickém průvodci Michelin. Informoval o tom mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel. Allegro bylo v březnu 2008 oceněno jako první restaurace ve střední a východní Evropě. Nové vydání Michelinova gastronomického průvodce evropskými městy vyjde již tuto středu. Letošní vydání zahrnuje výběr 44 měst ve 20 zemích.

V české metropoli tak lze najít jedinou restauraci s tímto prestižním ohodnocením. Loni hvězdičku dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno, slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay ji přenechal hotelu Hilton.

„Jsme v michelinském průvodci již třetím rokem, to je pro nás potvrzením udržení vysokého standardu kvality pokrmů a úrovně služeb,“ uvedl ředitel hotelu Four Seasons Prague Davide Barnes. „Praha je jedinečnou destinací s bohatou historií a kulturou. Dle mého názoru michelinská hvězda v Praze přispěla k rozvoji gastronomického trhu a také podpořila příliv turistů s vysokými nároky na kulinářské zážitky i kvalitní servis,“ uvedl.

Rozhovor s Andreou Accordim a Vladimírem Poštulkou (zdroj: ČT24)

Místo v nižší kategorii Bib Gourmand známé jako cena za „dobré jídlo za přijatelné ceny“ obhájily pražské restaurace Aromi, Le Terroir a Le Cornichon, k nímž se přidaly ještě pražské podniky Divinis a SaSaZu.

Andrea Accordi, šéfkuchař restaurace Allegro:

„Jakmile hvězdičku získáte, je těžší si ji po několik let uchovat, protože musíte udržet stále stejný standard. Doufám, že příští rok získá hvězdičku i další restaurace v Praze. Michelinské hvězdičky vedou potom k rozvoji gastronomie.“

Zklamaný z toho, že v michelinském průvodci má hvězdičku jen jedna česká restaurace, je vydavatel českého nezávislého průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant Pavel Maurer. „Je mi to hrozně líto, čekal jsem víc,“ řekl. Maurer zdůraznil, že dobré restaurace se nenacházejí jen v Praze. „Když se dívám na Top 10 za posledních šest let, vždy je tam několik mimopražských. Například Brno je město, které z gastronomického pohledu určitě stojí za pozornost,“ dodal Maurer.

Restaurace může obdržet maximálně tři hvězdičky

Získat alespoň jednu hvězdičku od Michelinu je prestižní záležitost, která je snem snad každého profesionálního kuchaře. Ocenění Michelin je spojeno se známou značkou francouzského výrobce pneumatik. V roce 1900 vydal majitel společnosti André Michelin svého prvního průvodce, který měl být pomocníkem motoristů v případě poruchy vozu. Kromě nezbytného seznamu servisů zahrnovala publikace i doporučení pro kvalitní ubytování a stravování.

Nejvyšší ocenění bylo poprvé uděleno v roce 1933 trojlístku francouzských restaurací. Podle Michelinova hodnocení takové zařízení slibuje vynikající gastronomický zážitek, který stojí za samostatnou cestu. Dvě hvězdičky znamenají skvělou kuchyni, kvůli níž má cenu udělat si zajížďku. Jedna hvězdička pak označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii.