Poslanci se spletli a poslali osm milionů jiné obci

Praha - Dotace osm milionů korun, kterou měly dostat na rekonstrukci obecního úřadu Boršice na Uherskohradišťsku, se kvůli chybě poslanců dostala podle dnešních Hospodářských novin (HN) do jiné obce. Chyba vznikla záměnou dvou vesnic, peníze tak skončily v Boršicích u Blatnice na Uherskohradišťsku. Obdarovaná obec tak musela narychlo vymyslet, na co peníze použije.

Chybu připouští i starosta Boršic u Blatnice. Tato obec sice také žádala o dotace, a to dokonce na opravu tří obecních budov, ani jedna částka však neodpovídala přiklepnuté státní dotaci. „Byli jsme ochotní se této částky zříci, dokonce jsme to i odsouhlasili na zastupitelstvu. Ale bylo pozdě. Bylo nám řečeno, že už to nejde přepsat ve státním rozpočtu,“ řekl starosta Bohuslav Vávra, který musel nakonec rychle vymyslet investici, která by odpovídala přiděleným penězům. Osm milionů korun tak putovalo do opravy mateřské školky, která přestávala vyhovovat hygienickým předpisům.

Kdo udělal chybu, se zjistit nedá

Deník se pokoušel zpětně dohledat, kdo za dotaci nese zodpovědnost. To se mu ale nepodařilo. Vše souvisí s tradičním porcováním státního rozpočtu, kdy poslanci posílají miliony do svých regionů. Boršická dotace se do státního rozpočtu dostala v balíku, který pravidelně doporučují poslanci rozpočtového výboru. Ti se ale pod jednotlivé návrhy nepodepisují. Díky anonymnímu sytému nikdo nechce uznat, že by pochybil, a nikdo ze zodpovědných politiků si na průběh rozhodování o dotaci pro Boršice nepamatuje. „Vůbec nejsem v obraze. Nevím, že bych se v tom nějak angažoval,“ reaguje na dotaz deníku zlínský poslanec Josef Smýkal (ČSSD), jenž je členem rozpočtového výboru. Omyl ilustruje, že politici často rozdělují peníze nezodpovědně, ale že zároveň není možné zpětně dohledat, kdo je za odklepnutí dané dotace zodpovědný.

Vydáno pod