Bém chce před volbami rušit padesátku v pražských ulicích

Praha – Primátor Pavel Bém má v úmyslu necelé tři měsíce před volbami vyjít vstříc pražským řidičům. Tento týden hodlá předložit radním záměr zrušit omezení padesátikilometrové rychlosti na vybraných komunikačních úsecích v metropoli. Dokonce již nechal zpracovat studie, které dávají jeho záměru za pravdu. O Bémově úmyslu píší Hospodářské noviny s tím, že zrušení padesátky by mohlo částečně napravit obraz pražské ODS, kterou centrální vedení kritizuje proto, že prý kazí celostátní kampaň.

Předseda dopravního výboru David Vodrážka pro deník konstatuje, že v některých úsecích je padesátikilometrový limit podle všeho „hloupost“. Pražská ODS ve snaze vylepšit svůj obraz zároveň platí celostránkovou inzerci v denním tisku a zároveň se snaží lidem zprostředkovat užitečné stránky kontroverzního projektu Opencard, který jí nedávnými skandály značně pošramotil pověst.

Padesátikilometrové omezení začalo v hlavním městě platit plošně od roku 2010, jeho záměrem bylo snížení hluku ve městě. V reakci se na hlavu radních snesla kritika ze strany motoristů. Bémovy analýzy se mají týkat především hladiny hluku a plynulosti dopravy ve vybraných úsecích, jejich závěry chce Bém prezentovat tento týden.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Pavel Bém pro ČT:

„Považuji některá omezení rychlosti na expresních komunikacích za naprosto nesmyslná. Neexistuje pro mě argument plynulosti městské dopravy… Samozřejmě nezmizí nikde tam, kde pro bezpečnost chodců snížená rychlost musí být.“

Petra Kolínská (SZ), zastupitelka Prahy: 

„V obci se má jezdit padesátkou, má to svůj hluboký smysl. Volby se blíží, což znamená, že nespokojení řidiči jsou také voliči.“

Podle Alžběty Rejchrtové ze sdružení Občanů postižených severojižní magistrálou došlo po snížení rychlosti na vybraných místech ke zlepšení hlukové situace zhruba o tři decibely. Měření hluku ale magistrát dosud neprovedl, odkládá tento krok až na jaro.

Kauza Opencard už podle předvolebních průzkumů poškozuje občanské demokraty po celém Česku, což potvrdil i místopředseda strany Petr Nečas. Hospodářsky předimenzovaný projekt pražské karty už slouží jako předvolební zbraň i sociálním demokratům.

Vydáno pod