ODS na poplatcích trvá, zdravotnictví je nejvstřícnější za 15 let

Praha – České zdravotnictví je za posledních patnáct let schopné léčit největší počet pacientů, zmizely z tohoto rezortu limity a sociální bariéry a je sociálně vstřícné. Na dnešní tiskové konferenci ODS to řekl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Svá tvrzení opřel o data zdravotních pojišťoven z loňského roku. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř před novináři řekl, že sféra zdravotnictví je v poslední době zatížena řadou lží, nepravd a osobních útoků mezi politickými stranami a ODS podle něj nedopustí zrušení regulačních poplatků na této sněmovní schůzi. ČSSD chce poplatky zrušit, nezabránily prý plýtvání.

Podle Šnajdra se díky sociální klauzuli v systému zdravotního pojištění daří ochránit seniory, lidi s kombinovanými chorobami a s chronickými nemocemi, stejně jako dětské pacienty se vzácnými chorobami před neúměrným finančním zatížením při úhradě zdravotní péče. Děti do 18 let a senioři nad 65 let dostávají od pojišťovny zpět peníze, které dali v průběhu roku nad částku 2500 korun, což je polovina limitu, který chrání ostatní pacienty. “Jen VZP má těchto pojištěnců přes limit zhruba 172 tisíc a více než 95 % z nich jsou senioři nad 65 let…,“ řekl Šnajdr.

Marek Šnajdr:

„Pokud dojde ke zrušení regulačních poplatků, pak jen v roce 2010 to bude znamenat minus 2 milardy pro zdravotnická zařízení… a jednu miliardu budou pojišťovny znovu muset vydat na paraleny, na zbytečné prohlídky a podobně. To je úbytek tří miliard jen v roce 2010…“

Brífink ODS o zdravotnictví za účasti Marka Šnajdra (zdroj: ČT24)

Šnajdr také zdůraznil, že v posledních třech letech a to i navzdory hospodářské krizi, předbíhají výdaje na zdravotní péči ekonomické možnosti ČR, což vyplývá z porovnání s růstem hrubého domácího produktu.

Stínový ministr zdravotnictví a poslanec David Rath zopakoval, že ČSSD se pokusí zrušit či výrazně omezit poplatky ve zdravotnictví. „Náš cíl je zrušit tyto poplatky celé, ale samozřejmě máme i určitou kompromisní variantu, protože víme, že na to úplné zrušení není 101 hlasů ve sněmovně,“ řekl. Sociální demokraté proto nabízejí i „minimalistickou variantu“, která ruší jen poplatek za položku na receptu.

Podobný poplatek nemá podle ČSSD žádný regulační smysl. Za vlády ODS, která poplatky zavedla, podle Ratha nastalo nejvyšší zdražení většiny léků v zemi. „Pacient tak musí zaplatit vyšší doplatek na lék a ještě poplatek za položku na receptu,“ zdůraznil Rath.

Vydáno pod